JANDROKOVIĆ NA SASTANKU NATO-A

Hrvatska zabrinuta zbog stanja na Kosovu

08.12.2011 u 15:40

Bionic
Reading

Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sudjelovao je u srijedu i četvrtak u Bruxellesu na sastanku šefova diplomacija zemalja članica NATO-a na kojima su glavne teme bile Afganistan, stanje na Kosovu te pripreme za summit Sjevernoatlantskog saveza na proljeće sljedeće godine u Chicagu.

"Kosovo je bila jedna od zapaženijih tema o kojima se razgovoralo i naravno i da su i NATO i Hrvatska zabrinuti zbog situacije, u prvom redu sigurnosne, jer to utječe na stabilnost cijele regije. Iznimno je važno da se sve strane suzdrže od provakacije i ratoborne retorike. Ja sam u svom govoru naglasio važnost da i Beograd i Priština i međunarodna zajednica iziđu s vrlo jasnim porukama kako bi utjecali na miran rasplet situacije. Također sam ponovio potporu teritorijalnom inegritetu Kosova i hrvatsku želju da se sve riješi dogovorom između Beograda i Prištine", izjavio je novinarima Jandroković nakon završetka sastanka.

U četvrtak je održan i sastanak s ministrima zemalja nečlanica koje sudjeluju u mirovnoj misiji ISAF u Afganistanu.

Jandroković je u svom govoru čestitao agfanistanskom narodu i vladi na donošenju ključnih odluka o dodatnim područjima u kojima će afganistanske snage preuzeti vodstvo u sigurnosnim pitanjima te istaknuo da će Hrvatska nastaviti podupirati ovaj proces kroz obuku i mentorstvo afganistanskih snaga sigurnosti.

"Hrvatska je spremna nastaviti poduzimati sve one napore koji će obilježiti novu fazu tranzicije na narednom summitu NATO-a u Chicagu, te stvoriti viziju za budući razvoj angažmana u Afganistanu", rekao je ministar Jandroković.