MAĐARSKI MINISTAR OBRANE:

'Hrvatska za mjesec dana punopravna članica NATO-a'

06.03.2009 u 12:32

Bionic
Reading

Hrvatska na će skorašnjem summitu NATO-a sigurno postati punopravna članica Sjeveroatlanskog saveza a Mađarska podupire želje svih zemalja regije da su priključe euroatlanskim integracijama, rekao je u petak u Zagrebu mađarski ministar obrane Imre Szekeres

ZAGREB - "Za mjesec dana Hrvatska i Albanija postat će punopravne članice NATO-a, a to nije važno samo za njih nego i za cijelu regiju", rekao je Szekeres koji sudjeluje na neformalnom sastanku ministara obrane zemalja jugoistočne Europe u zagrebačkom hotelu Westin.

Sastanak na vrhu NATO-a održava se 3. i 4. travnja u francuskom Strasbourgu i njemačkom Kehlu.

Szekeres je rekao kako će se ulaskom u NATO promijeniti položaj Hrvatske, jer će postati članica Saveza koji jamči sigurnost svim članicama. "Bit NATO-a je kolektivna obrana", naglasio je.

Mađarski ministar je uvjeren da će nakon Hrvatske i Albanije u NATO ući i Makedonija, nakon što riješi spor oko imena s Grčkom, te sve druge zemlje Balkana kojima je Mađarska spremna pomoći na tom putu.

Mađarska je bila kontakt zemlja Hrvatske u pripremama za punopravno članstvo Saveza, a tu će funkciju od ove godine nastaviti obavljati u Crnoj Gori.

Hrvatski ministar obrane Branko Vukelić rekao je da se na sastanku nije razgovaralo o mogućnosti da Slovenija raspiše referendum o ulasku Hrvatske u NATO. "Članstvo Hrvatske je dobro i za Sloveniju i za Hrvatsku i za regiju te stoga sve zemlje snažno podupiru ulazak u NATO", rekao je Vukelić.

Uspoređujući međugranični spor između Hrvatske i Slovenije s otvorenim pitanjima između Mađarske i Slovačke te Rumunjske, Szekeres je podsjetio da je njegova zemlja unatoč tim pitanjima poduprla ulazak tih zemalja u Savez prije pet godina.

Ministarski sastanak nastavlja se raspravom o mirovnim operacijama i upravljanju krizama te doprinosu zemalja jugoistočne Europe međunarodnoj sigurnosti.