SISAČKO-MOSLAVAČKA ŽUPANIJA

Hrvatska vojska pomaže postavljati kontejnere i mobilne kućice

29.01.2021 u 20:33

Bionic
Reading

U Sisačko-moslavačkoj županiji prijavljeno je 33.934 oštećenih stambenih objekata, a pregledano je njih 22.238, na temelju ažuriranih ArcGIS podataka, na dan 29. siječnja u 19 sati.

Neuporabljivo zbog vanjskih utjecaja je 262 stambenih objekata, a neuporabljivo zbog oštećenja je njih 2727.

Privremeno neuporabljivo - potreban detaljan pregled je oznaka za 2244 oštećenih objekata, a privremeno neuporabljivo i s potrebnim mjerama hitne intervencije je 2679 objekata.

Uporabljivo - bez oštećenja je 560 objekata, uporabljivo bez ograničenja njih 5191.

Uporabljivo s preporukom o postupanju je oznaka za 8575 objekata, stoji u priopćenju iz Sisačko-moslavačke županije.

Pomoć Hrvatske vojske

Hrvatska vojska, uz inženjerijske radove, u Sisačko-moslavačkoj županiji trenutno pomaže prevoziti i postavljati stambene kontejnere i mobilne kućice, izvijestili su u petak iz Ministarstva obrane.

Na lokacijama na kojima to nisu mogle civilne institucije, Hrvatska vojska je postavila 181 kontejner i 52 mobilne kućice. U proteklih mjesec dana sanirano je 11450 metara prometnica i 195 metara klizišta, a iskopano je i 1530 metara kanala, izvijestili su iz Ministarstva obrane.

Podsjetili su kako su pripadnici Hrvatske vojske od prvog dana angažirani na sanaciji posljedica razornog potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji, u prva dva najkritičnija dana HV je stavila na raspolaganje oko 1500 pripadnika, a prosječno je dnevno bilo angažirano njih više od 300.

  • +2
Petrinja: Pripadnici HV-a pripremaju područje za kontejnersko naselje Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Također, na raspolaganje je stavljeno 129 motornih vozila i inženjerijskih strojeva.

„Zahvaljujem Hrvatskoj vojsci što svaki dan iznova dokazuje kako ništa ne prepušta slučaju. Tu su, prisutni među ljudima, sve svoje sposobnosti stavili su na raspolaganje i to će činiti dokle god to bude potrebno", rekao je ministar obrane Mario Banožić.

Hrvatska vojska isprva je bila angažirana na uklanjanju ruševina, čišćenju objekata, prometnica i javnih površina, a na raspolaganje je stavila i materijalno-tehnička sredstva. Ponudila je obroke, vodu, krevete, deke, šatore, vreće za spavanje, agregate i terenske kuhinje.

Također, Hrvatska vojska bila je angažirana na sanitetskom prijevozu starijih i nemoćnih, helikopterskom prijevozu pacijenata iz petrinjske i sisačke bolnice u zagrebačke bolnice, kao i prijevozu pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja u provedbi njihovih zadaća.

Nakon toga, izviđali su potresom pogođena područja te su se angažirali na prijevozu, istovaru i postavljanju kontejnera, kamp kućica, šatora i poljskih kuhinja, geosondiranja nasipa, na podjeli hrane i pitke vode unesrećenima, popuni gorivom agregata za struju, transportu i podjeli humanitarne pomoći te pružanju psihološke pomoći unesrećenom stanovništvu.

U vojarni Hrvatske vojske bio je osiguran smještaj i prehrana za najugroženije stanovnike koji su ostali bez svojih domova, stoji u priopćenju.

Jazz orkestar Hrvatske vojske snimio je novi video-spot o pomoći Hrvatske vojske stanovništvu u kriznim situacijama i elementarnim nepogodama.

Na taj način želi zahvaliti svim pripadnicima Hrvatske vojske koji mjesec dana neumorno pružaju pomoć civilnim institucijama, a unesrećenom stanovništvu Sisačko-moslavačke županije želi poručiti: „Hrvatska vojska je uz vas!“.