ŽESTOKE KRITIKE IZ LJUBLJANE

Hrvatska već sutra ispada sa slovenske 'zelene liste'? 'Nerazumno je da zemlja koja predsjeda EU-om otvara noćne klubove! Razgovarali smo s Plenkovićem...'

29.06.2020 u 13:36

Bionic
Reading

Slovenska vlada vidno je zabrinuta zbog situacije sa širenjem koronavirusa u Hrvatskoj, pa je vladin glasnogovornik za koronakrizu Jelko Kacin danas i službeno najavio da će Hrvatska, prijeđe li brojku od preko 10 zaraženih na 100.000 stanovnika u roku od 14 dana - a što bi se, prema njihovim očekivanjima, moglo dogoditi sutra - biti skinuta sa popisa sigurnih zemalja, što znači da će slovenski turisti pri povratku iz Hrvatske možda morati u 14-dnevnu samoizolaciju

Kacin je na tiskovnoj konferenciji istaknuo kako se broj slučajeva posljednjih dana drastično povećao, a bio je i vrlo kritičan prema mjerama za suzbijanje virusa koje poduzima Hrvatska. 'Hrvatska se odlučila na korak koji Slovenija nije poduzela - otvorila je noćne klubove i diskoteke. Proslave u zatvorenom i zatvorenom prostoru dopuštene su i vrlo su česte. Velik broj Slovenaca kupio je ulaznice za događaje poput onoga na plaži Zrće na otoku Pagu, što je doslovno nerazumljivo i nerazumno za zemlju koja je trenutno predsjedateljica Europskom unijom', rekao je Kacin.

Kako prenosi RTVSLO, Kacin je spomenuo i jučerašnji incident, kad su se pojedini stožeri civilne zaštite javno požalili da državna središnjica ne može zbrojiti ni brojeve oboljelih. 'Bilo da se radi o tehničkoj grešci ili o jednokratnom ispadu sustava, u svakom slučaju ima dovoljno razloga za zabrinutost i djelovanje', rekao je glasnogovornik vlade za koronakrizu, dodavši da Slovenija pomno prati što se događa u Hrvatskoj.

  • +5
Koronavirus u Sloveniji Izvor: EPA / Autor: IGOR KUPLJENIK

Prema Kacinu, premijer Janez Janša jučer je razgovarao telefonom s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, a oni će i danas biti u izravnom kontaktu. 'Slovenija očekuje da će Hrvatska poduzeti neke mjere kako bi ograničila proširenje i odrekla se noćnih zabava jer su one svuda dokazane kao glavni oblik širenja virusa', rekao je Kacin.

'Čekat ćemo današnje službene brojke koje dolaze iz Hrvatske, ali ako se trendovi zadrže, Hrvatska će sutra premašiti kumulativnu vrijednost u zadnjih 14 dana i već će imati više od 10 zaraženih na 100.000 stanovnika', rekao je Kacin i dodao da zemlja koja prijeđe ovo ograničenje ne može biti na zelenoj listi sigurnih zemalja. 'Ako brojke to pokažu, onda će Slovenija sutra biti prisiljena povući Republiku Hrvatsku sa zelenog popisa takozvanih sigurnih zemalja', upozorio je Kacin.

'To ne znači da vam neću savjetovati da putujete u Hrvatsku. Svaki građanin ima zajamčena ustavna prava i može odlučiti kamo i kako putovati. Ali upozorenje je dovoljno samo po sebi - ako netko krene u zemlje koje nisu na zelenom popisu, treba biti posebno oprezan prilikom druženja', rekao je Kacin, napominjući da je najveći problem uglavnom mlađa generacija. 'Na mlađe naši savjeti najmanje djeluju, a većina slučajeva uglavnom je potvrđena među mladima. A budući da ova generacija odbija priznati da je bolesna, skriva simptome i probleme, usput može zaraziti druge', upozorio je Kacin.

Slovenska infektologinja za strože mjere na slovensko-hrvatskoj granici

Slovenska infektologinja Bojana Beović, koja vodi stručni tim vlade za koronakrizu zauzela se u ponedjeljak za strožu kontrolu ulaza u Sloveniju osoba koje dolaze izSrbije i BiH, a u tranzitu su kroz Hrvatsku.

- Naša stručna skupina predlaže intenzivniji nadzor nad osobama koje prelaze slovensko-hrvatsku granicu. Događa se da ljudi dolaze iz Bosne, imaju naše dokumente i slovensku registraciju, a granični policajac ne zna odakle dolaze", kazala je Beović u ponedjeljak u izjavi koju prenose mediji, te dodala da je i situacija u Hrvatskoj sada kritična jer se povećao broj dnevnih zaraza, pa Slovenija razmišlja da je prebaci na popis epidemiološki manje sigurnih zemalja.

  • +8
Koronavirus u Hrvatskoj Izvor: EPA / Autor: ANTONIO BAT

Beović je tako sugerirala potrebu bolje međusobne suradnje graničnih policija Slovenije i Hrvatske, kako bi se dobile informacije tko je kroz obje države u tranzitu i tko je boravio u Srbiji i BiH i drugim državama na Balkanu koje su na "crvenoj listi" epidemiološki nesigurnih država, ocjenjuju mediji. Dopisnici Slovenskog radija iz Beograda i Zagreba objavili su u u ponedjeljak da je Hrvatska "popustila" pod pritiskom Sarajeva i ponovo omogućila dolazak turista iz BiH na hrvatsku obalu bez karantene. Pri tome, kako navode, ti su turisti važni za spašavanje turističke sezone u dijelu srednje Dalmacije, gdje imaju velik broj svojih nekretnina, a mnogi imaju i hrvatsko državljanstvo, navodi Slovenski radio.

Beović, infektologinja bliska slovenskom premijeru Janezu Janši, ovih je dana u vezi situacijom u Hrvatskoj novinarima kazala da bi možda bilo dobro "propustiti" neko ljetovanje u Hrvatskoj i ostati kod kuće.