grčić o novcu iz bruxellesa

'Hrvatska već ima sedam milijardi eura na računu Europske unije'

27.05.2020 u 21:46

Bionic
Reading

Prijedlog Fonda za oporavak Europske unije od posljedica krize uzrokovane koronavirusom težak je 750 milijardi eura, dok bi sedmogodišnji proračun unije iznosio 1,85 bilijuna eura. To je strategija Europske komisije koju je parlamentu u Bruxellesu iznijela predsjednica Komisije Ursula von der Layen. Hrvatskoj bi iz Fonda za oporavak bilo na raspolaganju 10 milijardi eura, od toga 7,5 milijardi bespovratnih sredstava. O tome u Temi dana HRT-a govorili HDZ-ov europarlamentarac Karlo Ressler i SDP-ov saborski zastupnik Branko Grčić

- Ovaj paket oporavka masivna je investicija u Europu nove generacije koja će više ulagati u digitaliziranje i uložiti u zelenu tranziciju. U ovim promjenjivim vremenima, gdje se redefinira gospodarstvo, međunarodni odnosi, ali i cijelo europsko društvo. Za Hrvatsku je ovaj paket vrlo važan, prije svega jer se odnosi na sve članice, a ne samo članice eurozone na čemu smo inzistirali, rekao je zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler za Temu dana.

Istaknuo je i kako vjeruje da ćemo uskoro moći koristiti i još veći dio europskih sredstava kao potporu i kao nadomjestak komplementarnim mjerama hrvatske vlade koje su, gledajući u europskom kontekstu, poprilično izdašne.

Saborski zastupnik Branko Grčić (SDP) rekao je kako bi bilo dobro da se to realizira. Istaknuo je kako su neke zemlje izrazile određenu skepsu, te podsjetio da dosad nismo imali dobro iskustvo s europskim programima.

- Važno je da su sredstva u većoj mjeri bespovratna i da je briselska administracija uspjela formirati model koji bi svim zemljama, pa i Hrvatskoj s obzirom na pogođenost Covidom u kojoj je turizam sektor koji je najviše stradao, bio dobar. Istaknuo je i da je briselska administracija troma.

- Beskonačne rasprave, dogovori, pregovori i uvijek se netko nađe tko ima rezervu i tko je protiv i tako se stvar prolongira. Mehanizmi odlučivanja su jako spori, a nama je prijeko potrebno da imamo ovaj program kojim bi sanirali ozbiljne posljedice, rekao je Grčić.

Andrej Plenković u pršutani Pivac Izvor: Screenshot / Autor: HDZ Twitter

Ressler je istaknuo kako postoji značajna razlika između paketa mjera koji je danas predložen i nekih ranijih instrumenata koji su postojali u mandatu prijašnje komisije.

- Prije svega radi se o pretežno bespovratnim sredstvima za najpogođenije sektore i države članice. Vjerujem da bez obzira što je proces donošenja odluka kompleksan u zajednici 27 država članica, nakon prvog oklijevanja ovaj odgovor je bio brz. Dodao je i kako je u cijeloj povijesti EU-a ovo bila ne samo najteža kriza nego da je ovo i najizdašniji paket pomoći.

Grčić je istaknuo kako već imamo 7 milijardi eura na računu iz Europske unije koji nismo iskoristili.

- Za vrijeme naše vlade došli smo na 86 posto iskorištenosti, što je visok postotak, danas smo, sedam godina kasnije, na 30 posto iskorištenosti. Pokazali smo se neefikasnim u korištenju EU fondova, zaključio je Grčić.