DANILO TUERK

'Hrvatska ulazi u EU u bliskoj budućnosti'

06.06.2009 u 15:44

Bionic
Reading

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk iznio je u razgovoru za austrijski Kurir svoje viđenje rješenja graničnog spora između Slovenije i Hrvatske, iznoseći nadu kako će mu se uskoro iznaći rješenje

LJUBLJANA - Pedesetsedmogodišnji Tuerk, lijevo orjentirani političar s dugom diplomatskom karijerom, kako ga oslikava Kurir, drži da će posrednička inicijativa Europske komisije i nastojanja povjerenika za proširenje Ollija Rena otvorit put prema rješenju graničnog spora s Hrvatskom, prenosi Večernji list. Slovenski predsjednik ni u kom slučaju ne namjerava zaustaviti hrvatski pristupni proces.

Napominje kako je slovenska strana iznijela neke dopune zadnjeg posredničkog prijedloga, nadajući se da će to biti dobra osnova za pronalazak izlaza iz nastalog spora.

Slovenski predsjednik odbija izjave po kojima njegova država ima namjeru zaustaviti hrvatski proces pristupanja Europskoj Uniji, napominjući kako će ona biti uskoro sastavnim dijelom 27-orice.

Ne želeći spekulirati, Tuerk se osvrnuo i na upit kada vidi u Europskoj Uniji i ostale države nastale raspadom Jugoslavije, naglašavajući kao će to biti korak po korak proces. Podsjetio je kako će se već ove godine za ostale zemlje Balkana napraviti veliki korak naprijed ukidanjem viza za putovanja u članice EU-a.