NA ČELU VIJEĆA SIGURNOSTI

Hrvatska u UN-u traži savez protiv terorizma

01.12.2008 u 09:36

Bionic
Reading

U jednomjesečnom predsjedanju Vijećem sigurnosti UN-a članice se smjenjuju po abecednom redoslijedu svojih naziva na engleskom jeziku, a Hrvatska dolazi poslije Kostarike, predsjedavajuće u studenome

NEW YORK - Prosinac je uvijek ispunjen zgusnutim rasporedom, zbog brojnih mandata mirovnih misija UN-a koji dospijevaju na obnavljanje, a Vijeće će vjerojatno biti i pod pritiskom aktualne krize na istoku DR Konga. Hrvatski veleposlanik pri UN-u Neven Jurica sutra će održati konferenciju za novinare, na kojoj će predstaviti raspored rada Vijeća sigurnosti UN-a u prosincu i prioritete hrvatskog predsjedanja, izvještava HRT

Hrvatska će biti domaćin tematske rasprave Vijeća sigurnosti 9. prosinca, pod nazivom Globalna sigurnost i međunarodni terorizam, čiji se odabir oslanja na hrvatsko predsjedanje Protuterorističkim odborom (CTC) Vijeća sigurnosti UN-a, od početka godine. Na raspravi, čiju su aktualnost dodatno povećali ovotjedni teroristički napadi u Mumbaiju, u Indiji, sudjelovat će hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, a nakon nje će vjerojatno biti objavljena predsjednička izjava Vijeća. Sjednica će biti otvorena tipa i na njoj će osim 15 zemalja članica VS-a moći biti i sve druge zemlje koje procijene da ih tema zanima.

Večernji list doznaje da je u Uredu predsjednika napravljen tekst predsjedničke izjave, a razaslan je svim zemljama članicama VS-a koje imaju pravo dati svoje amandmane, primjedbe ili predložiti promjene, što su do sada već neke zemlje, poput Velike Britanije, Nizozemske, Belgije i SAD-a – i učinile. Do kraja tjedna uskladit će se i predsjedničke izjave između svih članica kako bi konačna verzija teksta koji je predložila Hrvatska odražavala zajednički stav Vijeća sigurnosti UN-a.

Predviđa se da će Mesić upozoriti na to da je globalni terorizam briga svih članica međunarodne zajednice, o čemu je govorio i nakon terorističkog napada 11. rujna 2001. godine, kada je tražio formiranje svjetskog saveza za borbu protiv terorizma. Očekuje se da će zemlje članice VS-a ovaj put možda pokazati više razumijevanja za ideju svjetske alijanse. Mesić je naglasak staviti i na borbu protiv siromaštva, razvojne, socijalne i obrazovne programe, te ravnopravne odnose između zemalja.  

'Želja je da sjednica VS-a završi tzv. predsjedničkom izjavom koju će potpisati svih 15 zemalja članica VS-a. Hrvatski predsjednik osobno ide u New York upravo zato da dade težinu stajalištima za koja se zauzima Hrvatska. Njegov će govor vjerojatno biti jači od konačnog teksta izjave, jer ona u konačnici ipak predstavlja kompromis', kažu upućeni.

Prema pregledu koji donosi Security Council Report, Centra za međunarodne organizacije Sveučilišta Columbia, koji prati aktivnosti Vijeća sigurnosti UN-a, tijekom prosinca očekuje se i rasprava Vijeća o stanju na Bliskom istoku, te o stanju u Burundiju. Vijeće sigurnosti UN-a pozorno će pratiti razvoj situacije u nekoliko zemalja, uključujući DR Kongo, Somaliju i Gvineju Bisao

Vijeće će tijekom prosinca saslušati polugodišnje izvješće predsjednika i glavnog tužitelja Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY), posvećeno provedbi strategije dovršetka rada Suda. Također, treba biti podneseno i istovjetno izvješće Međunarodnog kaznenog suda za Ruandu (ICTR). Očekuju se i podnošenja izvješća o razmještanju mirovne misije UNAMID u sudanskom Darfuru te izvješće glavnog tužitelja Međunarodnog kaznenog suda (ICC) Luisa Moreno-Ocampa o Sudanu

Članice trebaju biti obaviještene i o posjetu izaslanstva Vijeća sigurnosti Afganistanu, realiziranog potkraj studenoga. Od ostalih pitanja s kojima će se u prosincu baviti Vijeće sigurnosti, najavljeno je i izvješće o stanju u BiH visokog predstavnika međunarodne zajednice Miroslava Lajčaka. Također se očekuje izvješće o radu neovisne međunarodne istražne komisije za Libanon, a moguć je i izvještaj o stanju u Centralnoafričkoj republici, prije obnove mandata misije BONUCA, koji istječe 31. prosinca.

Vijeće sigurnosti UN-a bi se pod predsjedanjem Hrvatske trebalo baviti i aktualnom krizom zbog pirata u Somaliji, odnosno obnoviti rezoluciju 1816 o mjerama za borbu protiv piratstva, te mandat skupine za nadzor sankcija Somaliji, koji istječu 2. i 20. prosinca. Tako će, i bez nepredviđenih kriza koje ugrožavaju međunarodni mir i sigurnost, te traže hitno sazivanje i reakciju Vijeća sigurnosti UN-a, Hrvatska u prosincu imati do kraja ispunjen raspored.