BOŽIĆNA ČESTITKA IZ BRUXELLESA

Hrvatska u EU tek krajem 2012?

24.12.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Hrvatska ovu godinu završava sa 28 zatvorenih poglavlja. Ostalo je još šest. Bilo bi to impresivno postignuće da datum ulaska u Europsku uniju nije opet pomaknut. Ako su već kopenhaški i madridski kriteriji glavni uvjeti koje države kandidatkinje moraju zadovoljiti ako žele postati članicama, zašto se Hrvatskoj iznova nameću neki novi standardi? Nisu li pravila igre ista za sve? Činjenica je da postoje dvostruka mjerila i dokle god je tako, datum ulaska Hrvatske u EU još uvijek nije moguće precizirati, što god obećavali naši politički autoriteti

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković proglasio je 2010. 'svakako važnom godinom u hrvatskoj povijesti' jer je Hrvatska upravo ove godine zaključila čak 11 poglavlja. Ostaje nam još šest.

'Ostvarili smo odlučujući napredak kad je u pitanju EU. Nadam se da ćemo za dva dana završiti još tri poglavlja, što će značiti da imamo 28 zatvorenih. U 2011. godini imamo samo onaj formalni dio, i RH će ostvariti jedan od najvećih uspjeha u vanjskoj politici – punopravno članstvo u EU', naglasio je Jandroković.

MVPEI: Završit ćemo pregovore dogodine

Mario Dragun, glasnogovornik MVPEI-a, izjavio je za tportal kako se očekuje da će Hrvatska završiti pregovore u prvoj polovici 2011. godine, za vrijeme mađarskog predsjedanja Europskom unijom. Istaknuo je kako su svi dosadašnji kontakti (s ministrima i parlamentima) potvrdili da je Hrvatska nadomak zaključenju pristupnih pregovora, ali, opet, nemoguće je znati stavove svih parlamenata zemalja članica. No dosadašnja uvjeravanja govore da će postupak ratifikacije zaista biti brz i da se punopravnom članstvu možemo nadati do kraja 2012. godine.

Na pitanje zašto se datum pristupa već nekoliko puta odgađao, Jandroković je odgovorio da je za to postojao čitav niz razloga. 'Jednim dijelom i zbog Hrvatske, ali i zbog međunarodnih okolnosti, te samih poteškoća unutar EU', rekao je Jandroković.

Promjena mentalnog sklopa uvjet za Poglavlje 23.

'Više nitko ne osporava to da će Hrvatska biti 28. članica, a sve je bliži konsenzus da će se pregovori završiti u prvoj polovici 2011. godine', uvjeren je Jandroković.

Za najteže, Poglavlje 23, Jandroković je izjavio da je iznimno zahtjevno, ali da vjeruje da ćemo uspjeti. 'Ne radi se samo o izmjeni zakona, radi se i o promjeni mentalnog sklopa, a Hrvatska ima dovoljno snage', optimističan je Jandroković, koji je dodao kako papin posjet Hrvatskoj dolazi u samoj završnici pregovora, u ključnom trenutku, kao podrška Svete Stolice za ulazak u EU.

Pusić: Najvažnije je da što prije završimo pregovore

Predsjednica Odbora za praćenje pregovora s EU Vesna Pusić smatra kako je ključan datum završetka pregovora, a ne sam završetak ratifikacije 2012. godine. Od tog trenutka zapravo sudjelujemo u svemu, kaže Pusić, iako još formalno nemamo povjerenika ni pravo glasa, ali sudjelujemo u radu parlamenta. Dok pregovori ne završe, dotad još ništa nije ni sigurno.

'De facto ih možemo završiti do svibnja, ali kako sada stvari stoje s Europskom unijom, mislim da ćemo ih završiti do lipnja. Neke ideje su bile da to bude 25. lipnja, na godišnjicu', izjavila je Pusić.

Hitna su nova pravila za DSV

Na pitanje hoćemo li uspjeti zatvoriti Poglavlje 23, Pusić je naglasila kako su važne dvije stvari. Prva je reforma pravosuđa. 'U parlamentu smo postavili temelje za izgradnju neovisnog pravosuđa. Mi ga nismo imali jučer, nemamo ga ni danas, ali zato imamo temelje. Prezentirali smo to zemljama članicama, a vrlo je važno da im damo tu informaciju', istaknula je Pusić.

Druga važna stvar vezana za ovo poglavlje je uspostava Državnog sudbenog vijeća po novim pravilima, najkasnije do konca siječnja 2011. Rekla je da bez toga neće biti zatvaranja poglavlja 23. Pusić se nada da ćemo nakon Nove godine zatvoriti još šest poglavlja.

Hrvatska je na najboljem putu da zatvori Poglavlje 23, a borba protiv korupcije je na najvišoj razini. Politički problem i dalje ostaje pitanje suradnje s Haagom, ali Pusić to ne smatra nacionalnim pitanjem, već kriterijem koji postavlja međunarodno okruženje. A ta je činjenica vrlo bitna, ako ne i presudna. Ne zaboravimo - svaka od članica EU može blokirati naš pristup ukoliko ne ispunimo dogovoreno

FT: Sanader nije dovoljan dokaz borbe protiv korupcije

Jučerašnji Financial Times smatra da se Hrvatskoj ne bi trebao odobriti ulazak u Europsku uniju sve dok se ne obračuna s korupcijom. Prema mišljenju Financial Timesa, Hrvatska pripada Europskoj uniji, ali se ističe da je utjecaj EU puno jači kada su države izvan Unije nego kada uđu u nju. U tom smislu povlači paralelu s Bugarskom i Rumunjskom, koje su u EU ušle 2007. godine. Otada njihova borba protiv korupcije stagnira.

Zanimljivo je kako je Hrvatska još 2004. godine po mnogim parametrima bila daleko spremnija za ulazak u EU od Bugarske i Rumunjske. 2010. godine Bugarska i Rumunjska su već tri godine članice, dok Hrvatska još uvijek čeka u predvorju.

Financial Times je iznio i svoje mišljenje o uhićenju Ive Sanadera. Smatra da je time ugrožen napredak oko ulaska Hrvatske u EU.

'Mjerodavna istraga o navodnim kriminalnim radnjama Ive Sanadera je neophodan, ali ne i dovoljan uvjet za ulazak Hrvatske u Europsku uniju', zaključuje Financial Times

I kad saznamo datum ulaska, bit će novih uvjeta

Po svemu sudeći, Hrvatska je podvrgnuta najstrožim kriterijima za pridruživanje EU od svih ostalih zemalja. Upravo zbog toga se ne treba previše zanositi najavljenim datumom. Je li to licemjerno ili nije od Europske unije, ili mi zaista nismo spremni, teško je odrediti. No prije preciznog datuma ipak je realnije očekivati neki novi ciklus uvjetovanja.