OD ALBANIJE

Hrvatska traži objašnjenje zagađenja mora

24.11.2010 u 16:03

Bionic
Reading

Ravnatelj Uprave za susjedne zemlje i jugoistočnu Europu Davor Vidiš pozvao je u srijedu u Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija veleposlanika Republike Albanije Pellumba Qazimija slijedom zaprimljenih izvješća nadležnih tijela o izvanrednom onečišćenju mora i priobalja na području poluotoka Pelješca te otoka Korčule, Mljeta i Lastova, a od albanskog veleposlanika zatraženo je žurno objašnjenje o onečišćenju hrvatske obale, priopćeno je iz MVPEI-a

Veleposlaniku Qazimiju predstavljeno je izvješće o izvanrednom onečišćenju na području Dubrovačko-neretvanske županije, s posebnim naglaskom na dio u kojim se navodi kako je otpadni materijal najvećim dijelom podrijetlom iz Albanije.

Od veleposlanika Qazimija zatraženo je žurno objašnjenje na koji je način otpadni materijal iz Albanije dospio u teritorijalne vode Republike Hrvatske, kako bi se mogle poduzeti odgovarajuće mjere u ovom slučaju te spriječiti slične situacije u budućnosti.

U utorak je započelo čišćenje i uklanjanje smeća koje je proteklih dana preplavilo srednji dio obale poluotoka Pelješca, osobito mjesta Trstenik i Žuljana. Unatoč lošem vremenu, velikom moru i kiši, bageri i kamioni odvoze smeće na privremeno odlagalište u Orebić.

U moru su uočene plutajuće strvine koza, ovaca i divljih svinja te jedan uginuli dupin. Osim strvina, procjenjuje se da je more nanijelo nekoliko desetaka tona drvenih i plastičnih otpadaka.