40-DNEVNA KARANTENA

Hrvatska spašava četiri slonice na putu u Francusku?

30.01.2011 u 10:57

Bionic
Reading

Četiri cirkuske slonice i njihov dreser zaglavili su u Maroku i ne mogu se vratiti u Francusku zbog Europske unije koja blokira njihov povratak, navodeći kao razlog bojazan od slinavke i šapa, a kao moguće rješenje problema u Bruxellesu se spominje Hrvatska, piše u nedjelju agencija France Presse

Utaborene već četiri mjeseca u blizini Casablance, uz Atlantski ocean, slonice Belinda, Dana, Sabina i Pira pažljivo i srpljivo slušaju glas svog dresera, cirkuskog artista Josefa Joya Gartnera.

No, tvrdi Gartner, slonice stare četrdesetak godina i teške oko 3,5 tona svaka, 'dobro znaju da nešto nije u redu jer im je rutina poremećena i osjećaju se napušteno'.

'Sam sam protiv birokrata iz Bruxellesa...zašto su me pustili u Afriku ako mi sada ne daju da se vratim', pita se Gartner, koji je na turneju s cirkusom Pinder krenuo još 2005. iz Montabauna, na jugu Francuske.

Jedan od glasnogovornika Europske komisije je podsjetio da su odredbe o životinjama koje dolaze iz trećeg svijeta vrlo stroge, ponajprije zbog slinavke i šapa, ali je predložio i rješenje situacije koja se već odavno nalazi u 'slijepoj ulici', piše AFP-

Po njegovim riječima, slonovi bi prvo mogli stići u Hrvatsku, gdje će prije ulaska u EU 'odraditi' 40-dnevnu karantenu. Kako Hrvatska ima sporazum s EU, to bi moglo biti zadovoljavajuće rješenje i za slonice i za EU, objasnio je taj dužnosnik u Bruxellesu.

No Gartner kaže da, koliko on zna, nitko iz Bruxellesa još nije pitao hrvatske vlasti hoće li primiti slonice.

Gartnerova je situacija pomalo kafkijanska, piše AFP. S jedne strane, ne može životinje vratiti u Europu iako u Maroku po podacima Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE) slinavke i šapa u Maroku nema od 1999. godine, a s druge strane tamošnjim vlastima mora isplatiti oko 6000 eura jer svoje slonove nije izveo iz Maroka.

Vlasti Casablance odlučile su pripomoći kako bi se dreser i životinje vratili u cirkus Pinder, a skrštenih ruku sve ovo vrijeme ne sjedi ni vlasnik cirkusa. Od francuskih vlasti traži da uspostave privremenu graničnu inspekciju kako životinje više ne bi bile taoci administracije. 'To nije skupo, jednostavno je, a životinje su pitome. Neka budu u karanteni u Marseillesu i neka se potom pridruže cirkusu', rekao je Gilbert Edelstein.