TUERK TVRDI

Hrvatska si je sama kriva za blokadu

10.06.2009 u 19:57

Bionic
Reading

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk izjavio je u srijedu da potpuno podupire dopune slovenske vlade na zadnji prijedlog europskog povjerenika Ollija Rehna o rješavanju hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora, naglasio da je za sadašnji zastoj u pregovorima o Rehnovu prijedlogu 'odgovorna hrvatska vlada i premijer'

'To je sada u prvom redu hrvatski problem. Hrvatska je ta koja se zauzima za svoje članstvo u Europskoj uniji i hrvatska vlada pogrješno je postupila što je privremeno prekinula pregovore o Rehnovu prijedlogu', rekao je Tuerk u srijedu u intervjuu za Slovenski radio, u kojemu je, među ostalim, govorio i o vanjskoj politici i odnosima s Hrvatskom.

Tuerk je rekao da stoji iza slovenske vlade i amandmana koje je ona podnijela na zadnji Rehnov prijedlog. Slovenski je predsjednik kao 'fikciju koja nema veze s realnošću' ocijenio hrvatsko stajalište da za taj Rehnov prijedlog vrijedi načelo 'uzmi ili ostavi'. 'Potrebno je razgovarati o svemu. Slovenija je dala svoje amandmane, a sada Hrvatska odlučuje hoće li razgovarati', rekao je Tuerk u razgovoru za Slovenski radio.

Istaknuo je da je u nedavnu neslužbenu razgovoru s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem na Cetinju upozorio da treba smiriti prenapetu retoriku koja je, po njegovim riječima, bila primjetna osobito na hrvatskoj strani.

Rehnov prijedlog za sada je jedini realan način da se možda deblokiraju pregovori i zato u sadašnjem trenutku ne treba razmišljati o drugim 'alternativama', rekao je Tuerk. 'Paralelni putovi u pregovorima uvijek se pokažu štetnima', dodao je slovenski predsjednik, ali i odbio reći bi li Rehnov prijedlog mogao uspjeti i rezultirati deblokiranjem hrvatskih pristupnih pregovora.

Na upit što će se dogoditi ako iz Europske unije počnu pritisci na Sloveniju koja već šest mjeseci zbog graničnoga bilateralnog prijepora zaustavlja proširenje EU-a, Tuerk je rekao da takve pritiske ne očekuje i da se time ne bi ništa postiglo.

'Slovenija je na Rehnov prijedlog dala amandmane i nema nikakvih pritisaka na Sloveniju. To je zabluda i fikcija koja se čuje u Hrvatskoj. Takvih pritisaka nema', rekao je. Sloveniji, kazao je Tuerk, u Europskoj uniji nije teško braniti svoja stajališta o zaustavljanju hrvatskih pristupnih pregovora.