SRB O PURDI

'Hrvatska se odrekla dijela suvereniteta'

27.01.2011 u 13:08

Bionic
Reading

Predsjednik HSP-a Danijel Srb poručio je s današnje konferencije za novinare kako je slučaj vukovarskog branitelja Tomislava Purde razgolitio iznimno loš međunarodni položaj Hrvatske u odnosu na zemlje u susjedstvu

'Hrvatska je u tom slučaju propustila bilo kakvim ozbiljnim državničkim aktom intervenirati prilikom pokušaja otmice hrvatskog državljana, koji je branitelj i zatočenik srpskih koncentracijskih logora, a prema iskazu hrvatskih pravosudnih tijela nedužan', ustvrdio je Srb. Po njegovu mišljenju, riječ je o izravnom napadu na suverenitet jedne države.


Srb je osudio to što Hrvatska nije pozvala iz Beograda hrvatskog veleposlanika na konzultacije. Hrvatska se očito odriče dijela svoga suvereniteta, jer nikakva pravosudna tijela neke susjedne države ne mogu biti nadležna za događaje koji su se dogodili na hrvatskom tlu i između hrvatskih državljana, rekao je Srb.

HSP podržava i najavljene prosvjede branitelja u Vukovaru i Koprivnici, kao i inicijative za preispitivanje akta o općem oprostu, jer se Hrvatska ne ponaša kao odgovorna država prema jednom svom državljanu.

Od predsjednika Republike Ive Josipovića, premijerke Jadranke Kosor i Ministarstva vanjskih poslova očekuju, kako je kazao, da preuzmu odgovornost za sudbinu jednog hrvatskog državljana, koji je uz to i branitelj.

Uskoro će, kako je najavio, organizirati i okrugli stol na kojem će biti riječi o međunarodnom položaju Hrvatske, odnosu Hrvatske prema svojim državljanima, a zatražit će, kažu i primjenu Zakona o općem oprostu koji je primijenjen i na počinitelje ratnih zločina.

Putem prijedloga zakona o zaštiti hrvatskih branitelja, kojeg će HSP podnijeti u Saboru, tražit će zaštitu hrvatskih branitelja od progona. Razlog lošeg položaja hrvatskih branitelja danas HSP vidi u tome što su, kako su rekli, politički predstavnici onih koji su napali Hrvatsku temeljni koalicijski partner u sadašnjoj Vladi.

HSP-ovoj konferenciji nazočili su i predstavnici branitelja iz HSP-a, koji su aktivni i u dijelu udruga proisteklih iz Domovinskog rata.