VELEPOSLANIK OFSTAD:

'Hrvatska se ne može uspoređivati s Norveškom!'

17.01.2012 u 11:54

Bionic
Reading

Zašto ne bismo bili kao Norveška, uspješni i izvan EU-a, argument je bez temelja kojim barataju protivnici hrvatskog ulaska u europsku integraciju jer, kako nam je rekao i sam norveški veleposlanik u Hrvatskoj Henrik Ofstad, slučajevi naših zemalja su neusporedivi

Veleposlanik Kraljevine Norveške u Hrvatskoj Henrik Ofstad kaže da njegova zemlja nije članica Europske unije, ali je zato dio Europskog ekonomskog prostora.

'Za to plaćamo milijarde i milijarde eura i to je cijena naše pozicije', kaže norveški veleposlanik u Hrvatskoj.

Europski ekonomski prostor (EEA) nastao je 1994. godine sporazumom što ga je potpisalo tadašnjih 12 država Europske zajednice i EFTA-e radi stvaranja jedinstvenog tržišta. Razlog nastanka EEA je sudjelovanje zemalja EFTA-e u zajedničkom tržištu bez ulaska u EU. EFTA-u danas sačinjavaju Švicarska, Island, Norveška i Lihtenštajn.

'Ako bismo mi bili član Europske unije, bili bismo veliki davatelj, dok biste vi bili pretežiti primatelji sredstava iz europskih fondova. I u tome je velika razlika', kaže Ofstad. Norveška nesmetan ulazak na zajedničko tržište EU već plaća uplatama u kohezijske fondove pomoći koje koriste nove članice, a kojima će nakon ulaska u EU pristup imati i Hrvatska.

'U sadašnjoj situaciji vjerujem da je dobro za Hrvatsku što ima priliku dobiti sredstva iz EU fondova', rekao je norveški veleposlanik, dodavši da je Norveška neusporediva sa slučajem Hrvatske.

Na kraju je Ofstad rekao da njegova zemlja snažno podupire članstvo Hrvatske u EU te je izrazio nadu da će Hrvati na referendumu dati pozitivan odgovor.