JANDROKOVIĆ U LUXEMBOURGU

'Hrvatska se ne boji monitoringa'

20.06.2011 u 19:47

Bionic
Reading

Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković pozdravio je u ponedjeljak u Luxembourgu najavu da će Europsko vijeće krajem tjedna donijeti odluku o završetku pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom do kraja ovoga mjeseca

'Mogu izraziti zadovoljstvo jer se sve odvija prema planu. Mi smo proveli ono na što smo se obvezali i drago nam je što se ostvaraje i ono što je najavila europska strana i zaista ovoga tjedna očekujemo odluku o završetku pregovora, a do kraja ovoga mjeseca i tehnički završetak pregovora', rekao je on hrvatskim novinarima.

Prema najnovijem nacrtu zaključaka za summit, čelnici EU-a će pozvati na zaključenje hrvatskih pristupnih pregovora do kraja lipnja i potpisivanje ugovora o pristupanju do kraja ove godine.

'U svjetlu postignutog napretka i pozitivne ocjene Europske komisije, Europsko vijeće poziva na zaključenje pristupnih pregovora do kraja lipnja 2011. godine na temelju nacrta zajedničkih pozicija koje je nedavno predstavila Europska komisija s ciljem potpisivanja pristupnog ugovora do kraja godine', kaže se u nacrtu zaključaka za summit EU-a, koji će se održati u četvrtak i petak u Bruxellesu. O nacrtu zaključaka u utorak će u Luxembourgu raspravljati i ministri vanjskih poslova zemalja članica.


Prihvati li Europsko vijeće predložene zaključke, to će predstavljati političku odluku o završetku pregovora, nakon čega bi još preostalo formalno zatvoriti preostala poglavlja do kraja mjeseca.

U nacrtu zaključaka Europskog vijeća ne spominje se izravno datum ulaska u EU, nego se to čini posredno, pozivanjem na nacrte zajedničkih pregovaračkih pozicija u kojima Komisija polazi od radne pretpostavke da će Hrvatska ući u EU 1. srpnja 2013. godine.

Jandroković je, odgovarajući na novinarsko pitanje, istaknuo da se Hrvatska ne boji nikakvog monitoringa, o čijim modalititma se razgovara između zemalja članica EU-a.

'I dalje se vodi rasprava o modelu nadzora. Ono što je važno jest da smo kroz proces pregovora pokazali da možemo ispuniti i najteže zadatke, dakle ne bojimo se nikakvog nadzora i vjerujemo da nas on može dodatno motivirati. Najvažnije je da je taj nadzor ispod razine nadzora kakav se još primjenjuje za neke zemlje članice, što govori da EU ima povjerenja u Hrvatsku', rekao je on.

Jandroković u Luxembourgu sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja jugoistočne Europe na kojem sudjeluje i visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Cahterine Ashton, a koji se održava na rubu redovitog sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a.

Hrvatska će pružati potporu svim zemljama jugoistočne Europe na njihovu putu prema Europskoj uniji i spremna im je u tome pomoći svojim znanjem i stečenim iskustvom tijekom pregovaračkog procesa, izjavio je u ponedjeljak u Luxembourgu hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.

'Mi smo s hrvatske strane potvrdili našu punu potporu svim zemljama jugoistočne Europe da, nakon što ispune potrebne uvjete, mogu postati članice EU-a. Mi ćemo učiniti sve da im pomognemo, pružajući im naša iskustva, naše znanje i sve što smo naučili kroz pregovore i vjerujem da će one slijediti hrvatski put i postati jednog dana punopravne članice, naravno kada se stvore uvjeti', rekao je Jandroković nakon sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica Europske unije i zemalja jugoistočne Europe koji se održao nakon sastanka Vijeća za vanjske poslove Europske unije.

Jandroković je istaknuo da je u ponedjeljak bilo vrlo ugodno biti hrvatski ministar i da su svi sudionici sastanka čestitali Hrvatskoj na postignućima koje je ostvarila u pristupnom procesu.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton izjavila je nakon sastanka da je 'balkanska regija vrlo važna za Europsku uniju, te da želi vidjeti da cijela regija napreduje prema Uniji'.