PAUL VANDOREN U OSIJEKU

Hrvatska se mora boriti protiv korupcije

28.10.2010 u 17:02

Bionic
Reading

Veleposlanik Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren danas u Osijeku ponovno je istakao važnost borbe protiv korupcije u Hrvatskoj. 'Hrvatske vlasti moraju se boriti protiv korupcije. Istina je da sam korupciju nedavno povezao s problemima koje ulagači u Hrvatsku imaju pred sobom', odgovorio je Vandoren na novinarsko pitanje nakon današnjeg sastanka s osječkim gradonačelnikom Krešimirom Bubalom i dožupanom Osječko-baranjske županije Željkom Kraljičkom

Oprezno je komentirao i jučerašnje priopćenje glavnog tajnika Europske pučke stranke Antonija Lopeza-Isturiza u kojem je izražena potpora premijerki Jadranki Kosor tijekom rasprave o povjerenju Vladi u Saboru. 'Svaka stranka u Europskom parlamentu ima vlastite načine političkog djelovanja', odgovorio je na pitanje novinara da je posrijedi uobičajen ili izvanredan politički potez.

Pregovore oko izmjenama Lisabonskog ugovora ne bi trebalo povezivati s procesom pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, ustvrdio je. 'Ti pregovori su još u tijeku i ne zna se hoće li se određeni prijedlozi prihvatiti.'

Dožupan Željko Kraljičak rekao je da su na sastanku Vandorena upoznali s radom ureda Osječko-baranjske županije u Bruxellesu i planovima županije za prijavljivanje projekata u okviru Dunavske strategije. 'Naglasili smo i da se zalažemo za financijsku decentralizaciju Hrvatske', rekao je Kraljičak.

Sastanak u Osijeku dio je Vandorenova obilaska gradova u cijeloj Hrvatskoj. 'Pristupanje Hrvatske Europskoj uniji stvar je svih građana i zato želimo što bolje upoznati situaciju u cijeloj zemlji', zaključio je Vandoren.