STRUČNI NADZOR

Hrvatska psihološka komora: Psihologinje u centru Nova Gradiška radile po standardima

19.04.2021 u 13:07

Bionic
Reading

Hrvatska psihološka komora izvijestila je u ponedjeljak da je izvanredni stručni nadzor u Centru za socijalnu skrb (CZSS) Nova Gradiška pokazao da su psihologinje zadužene za obitelj preminule djevojčice Nikoll radile po standardima

“Uvidom u brojnu dokumentaciju i razgovorom tijekom stručnog nadzora utvrđeno je kako su psihologinje obavljale poslove psihologa u CZSS u skladu sa Standardima rada psihologa u socijalnoj skrbi i donesenim mjerama Centra za socijalnu skrb”, priopćila je HPK.

Ta je komora je na zahtjev Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike izvanredan stručni nadzor pokrenula nakon nasilne smrti dvoipolgodišnje djevojčice koja je bila pod nadzorom CZSS-a, a njihovom odlukom je iz udomiteljske obitelji vraćena u biološku obitelj gdje je stradala.

Stručni nadzor HPK je provela nad dvije psihologinje u CZSS-u. Jedna psihologinja bila je bila voditeljica Mjere stručne pomoći i potpore u ostvarivanju roditeljske skrbi o djeci, a druga je u Centru radila na mjestu psihologa.

  • +8
Sprovod djevojčice iz Nove Gradiške Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galović

“U datim okolnostima obje psihologinje su pokušale ublažiti teškoće u prilagodbi uvjetovane gubitkom privrženog odnosa s udomiteljima i u tom smislu nailazile na suradljivost roditelja i udomiteljske obitelji”, navodi se u zaključku izvješća.

Međutim, ističu da psihologinja koja je bila voditeljica Mjere stručne pomoći i potpore u ostvarivanju roditeljske skrbi o djeci u tom smislu nije obavljala psihološku djelatnost tj. poslove psihologa u sustavu socijalne skrbi.

Dodaju kako je ona redovito podnosila mjesečna izvješća stručnom timu i nastojala svojim stručnim kompetencijama i dugogodišnjim iskustvom u radu u socijalnoj skrbi doprinijeti kvaliteti odluka koje je donosio stručni tim.

Druga psihologinja, napominju, pružala je stručno utemeljene informacije o ponašanju preminule djevojčice i ostale djece u obitelji, te je upozorila na promjene u ponašanju koje su bile očekivane kao posljedica separacije od udomitelja s kojima je dijete uspostavilo privrženost u ranom razvojnom razdoblju, koja je otežala prilagodbu u primarnoj obitelji.

Nakon smrti djevojčice početkom travnja, nakon upravnog nadzora smijenjen je ravnatelj CZSS-a Nova Gradiška Branko Medunić, a na teren su poslani stručni nadzori HPK-a i Hrvatske komore socijalnih radnika, koji su trebali vidjeti postoje li u tom slučaju i propusti djelatnika centra.

Rezultat stručnog nadzora psihologa čekao se do danas, a izvještaj stručnog nadzora Hrvatske komore socijalnih radnika trebao bi, prema najavi, biti uskoro gotov.