KONFERENCIJA U ŽENEVI

Hrvatska prozvala Italiju zbog TV signala

31.01.2012 u 13:37

Bionic
Reading

Hrvatski predstavnici na Svjetskoj radijskoj konferenciji u Ženevi zatražili su sazivanje radne grupe za rješavanje problema s ometanjem TV i radijskih signala iz Italije. Potporu inicijativi izrazile su Slovenija, Alžir, Malta i Crna Gora, javlja Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM)

U sklopu Svjetske radijske konferencije koja se u organizaciji Svjetske telekomunikacijske unije od 23. siječnja do 17. veljače održava u Ženevi, delegacija Hrvatske zatražila je sazivanje radne grupe kako bi se razmotrilo rješavanje dugotrajnih problema s ometanjem TV i radijskih signala iz Italije.

U priopćenju od utorka, HAKOM izvještava da su hrvatski predstavnici prošlog petka iznijeli problem i uložili prigovor, kojeg su podržali predstavnici Slovenije i Alžira. Za riječ u znak potpore su se ujedno javile delegacije Malte i Crne Gore.

Talijanski predstavnici usprotivili su se prozivanju, navodeći da su dostavili plan rada za rješavanje problema s ometanjem. Predsjedavajući je prihvatio inicijativu te će se u nastavku konferencije organizirati posebna tematska radna skupina s ciljem rješavanja problema štetnih smetnji', priopćio je HAKOM, dodajući da će u radu skupine sudjelovati predstavnici zainteresiranih zemalja i Radio-komunikacijski biro Svjetske telekomunikacijske unije (ITU-BR).

Ovogodišnja Svjetska radijska konferencija otvorena je plenarnom sjednicom na kojoj je za predsjedavajućeg odabran T. Al Awadhi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ujedno su izabrani i potpredsjedavajući, a posao je podijeljen na šest odbora prema unaprijed dogovorenim temama koje će se obraditi na ovogodišnjem događaju.