SUKCESIJA

Hrvatska preuzela zgradu bivšeg veleposlanstva u Beču

24.08.2011 u 12:59

Bionic
Reading

Temeljem Sporazuma o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, povjerenstvo Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija preuzelo je 23. kolovoza 2011. godine zgradu bivšeg Veleposlanstva Jugoslavije u Beču, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija

Navedena zgrada, površine 892 m2, zaštićeni je spomenik kulture, a smještena je u blizini niza drugih veleposlanstava. Zgradu će, nakon unutarnjeg uređenja, Hrvatska koristiti za vlastite potrebe, s obzirom na obvezu da do kraja ove godine aktualnu zgradu veleposlanstva, bivšu rezidenciju SFRJ, koja je privremeno ostala u posjedu Republike Hrvatske, preda Bosni i Hercegovini. Sa zgradom je preuzeto i šest umjetničkih djela hrvatskih i 13 djela stranih autora, navode iz Ministarstva.

Radi se o nastavku procesa preuzimanja nekretnina diplomatsko-konzularnih predstavništava bivše SFRJ, u okviru rezolucije Zajedničkog odbora za sukcesiju iz 2006. godine kojom su raspodijeljena 44 objekta iz tzv. regije OECD, a od kojih je Republika Hrvatska trebala preuzeti ukupno 10 objekata.

Temeljem dogovora postignutog na sastanku Zajedničkog odbora za sukcesiju u svibnju ove godine, koji je održan nakon određenog zastoja u razgovorima, utvrđen je vremenski plan primopredaje navedenih 10 nekretnina koje su bile ili još većinski jesu u posjedu Republike Srbije.

Uz dva stana u Trstu koja je preuzela početkom srpnja ove godine te jučer preuzetu zgradu veleposlanstva u Beču, Hrvatska bi do kraja ove godine trebala preuzeti još četiri nekretnine (zgradu veleposlanstva u Lisabonu te rezidencije u Madridu, Oslu i Helsinkiju).

Preostale tri nekretnine bit će predane Republici Hrvatskoj zaključno do 31. kolovoza 2012. godine (zgrade veleposlanstva u Den Haagu i generalnog konzulata u Torontu te rezidencija u Stockholmu).

Za rujan je dogovoren sljedeći sastanak Zajedničkog odbora za raspodjelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ u Sarajevu na kojem bi se trebalo nastaviti pregovore oko daljnje raspodjele. Republika Hrvatska i ubuduće će ulagati napore za što brži napredak postupka sukcesije i raspodjele diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ, sukladno dogovorenim načelima i sporazumu svih država slijednica.