VELEPOSLANIK JURICA

Hrvatska poziva na prestanak neprijateljstava

06.01.2009 u 11:00

Bionic
Reading

Hrvatski veleposlanik u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) Neven Jurica istaknuo je da je hrvatska pozicija u vezi sukoba u Gazi od početka pa do sada bila pozivanje na prestanak neprijateljstava i vraćanje za pregovarački stol

Jurica je dodao da to znači vraćanje u okvire procesa iz Annapolisa koji bi trebao osigurati da na tom području u miru žive dvije države. Veleposlanik Jurica, koji se izravno iz New Yorka uključio u emisiju 'Otvoreno' HTV-a, izjavio je da "prekid neprijateljstava znači i apsolutni prekid dugotrajnih višemjesečnih terorističkih akcija Hamasa na jug Izraela, odnosno terora koji je Hamas zapravo vršio nad gradovima, selima i uopće cijelim područjem južnog Izraela neprestano ispaljujući rakete i granate".

Izvijestio je da se u New Yorku sada nalazi šest ministara vanjskih poslova arapskih zemalja koji su se sastali s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom da bi se predložila i usvojila, ako je to moguće u utorak ili srijedu, rezolucija koja bi imala nekoliko elemenata.

Ta rezolucija bi, kako je rekao, među ostalim trebala pozvati na obustavljanje sukoba i vojnih akcija u pojasu Gaze, pozvati Hamas na bezuvjetno zaustavljanje raketiranja juga Izraela, te na otvaranje graničnih prijelaza za civilno stanovništvo pojasa Gaze, kao i na potpuno obustavljanje krijumčarenja oružja organizaciji Hamas i uopće krijumčarenje oružja u pojas Gaze te na nastavak i pojačavanje diplomatskih napora za rješavanje sukoba.

Kad je pak riječ o diplomatskim naporima veleposlanik Jurica objasnio je da se pri tomu mora imati u vidu nekoliko elemenata - unutarnji palestinski dogovor, odnosno pomirenje, oko ključnih i temeljnih pitanja pristupa razgovorima s Izraelom te prekid vatre koji bi istodobno prihvatile sve strane.

Na pitanje o mogućem scenariju "prelijevanja" krize, odnosno o mogućim akcijama Hezbolaha na sjeveru Izraela, veleposlanik Jurica odgovorio je kako osobno smatra da bi takav scenarij bio opasan kad bi u ovom trenutku bio realan.

"Osobno smatram kako takav scenarij u ovome trenutku nije realan zato što je cijeli arapski svijet zainteresiran da što prije dođe do smirivanja sukoba i mira", rekao je Jurica dodavši da su i Europska unija (EU) te SAD također zainteresirani da što prije dođe do smirivanja sukoba, odnosno da se što prije završe operacije u pojasu Gaze.

Napomenuvši kako mu je poznato da postoje spekulacije o mogućem otvaranju sjeverne fronte na granici s Libanonom, odnosno da bi Hezbolah iz neke vrste solidarnosti prema Hamasu mogao početi akcije na sjeveru Izraela na granici s Libanonom, opetovao je kako misli da u ovome trenutku to nije vjerojatno očekivati, ali, rekao je, da ne zna i da je teško predviđati što će se dalje događati.

Istaknuo je kako smatra da je sve usmjereno prema diplomatskom rješenju toga sukoba i da će tijekom sljedećih dana pozornost biti posvećena diplomatskim naporima.

Budući da se na Golanskoj visoravni nalazi stotinjak hrvatskih vojnika u sklopu mirovne misije UN-a, veleposlanik Jurica rekao je da su i naši vojnici, koji se od Damaska udaljeni oko 50 kilometara i nalaze se na granici između Izraela i Sirije, u položaju u kojemu su sve ostale snage UN-a na tome području.