BIVŠA GLASNOGOVORNICA CARLE DEL PONTE U ZAGREBU

Hrvatska policija ne misli uhititi Florence Hartmann

09.12.2011 u 13:41

Bionic
Reading

Bivša glasnogovornica tužiteljstva Haškog suda Florence Hartmann sletjela je danas u Zračnu luku Zagreb da bi u subotu primila nagradu Hrvatskog helsinškog odbora. Na Plesu ju je dočekao predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak, no ne i policija

Naime, za Hartmann je Haški sud u studenom izdao nalog za uhićenjem jer nije platila kaznu od sedam tisuća eura nakon presude kojom je proglašena krivom zbog nepoštivanja suda te joj je sudac Patrick Robinson odredio sedmodnevni zatvor zbog neplaćanja kazne.

Hartmann je bila glasnogovornica bivše glavne haške tužiteljice Carle del Ponte od 2000. do 2006. godine, a tri godine poslije osuđena je za nepoštivanje suda. U svojoj je knjizi 'Mir i kazna' objavila  povjerljive odluke suda iz procesa protiv bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića.

Iako se u Hrvatskoj trebala pojaviti na godišnjicu pada Vukovara kao gošća HTV-a, Florance je tada odbila doći iz straha od uhićenja. No dvadesetak dana kasnije ipak stiže u Hrvatsku i poručuje da se u Hrvatskoj ne boji. No dodala je da se 'generalno ipak boji'.

Da u Hrvatskoj neće biti uhićenja, iako je za njom raspisan međunarodni uhidbeni nalog, potvrdila je za tportal Aleksandra Ljuba iz Ureda za odnose s javnošću MUP-a. Naime, Hrvatska od Interpola nije dobila nikakav nalog za uhićenjem bivše haške glasnogovornice.

U HHO-u kažu da su zbog 'delikatnosti situacije' u stalnom kontaktu s državnim institucijama. Hartmann će nagradu Petar Mrkalj, koja se dodjeljuje osobama ili institucijama u zemlji i inozemstvu čije djelovanje značajno doprinosi zaštiti ljudskih prava, primiti sutra u Novinarskom domu.