OLUJNI POČETAK LJETA

Hrvatska pod vodom, zbog vjetra kaos u Zagrebu

21.06.2010 u 22:58

Bionic
Reading

Olujno nevrijeme praćeno obilnom kišom i jakim vjetrom poharalo je u ponedjeljak Hrvatsku. U Zagrebu su se stabla rušila na prometnice i kuće, dubrovački Stradun plivao je u vodi, a s poplavom su muku mučili i stanovnici Novog Marofa, Osijeka i Koprivnice

Jak vjetar danas je u Zagrebu čupao stabla, električne i TV kablove, a šteta je učinjena i na brojnim krovovima. Županijski centar 112 Zagreb zaprimio je desetke poziva uznemirenih građana. Vatrogasci i policija imali su pune ruke posla. Stabla su padala na Zelenom valu, u Kačićevoj i na Medveščaku, zbog čega je došlo do privremenog zaustavljanja prometa u centru grada.

Na Trešnjevci je kod tržnice jak vjetar iščupao iz korijena stablo trešnje koje je palo na automobil, pa je jedno vrijeme promet prema remizi bio obustavljen. Nedugo zatim, drugo, manje stablo palo je na obližnji kafić, no nije bilo ozlijeđenih.

Slično je bilo i u Kačićevoj ulici ispred Arhitektonskog fakulteta gdje je vjetar iščupao platanu s korijenom koja je pala na zebru i zapriječila promet kroz Kačićevu prema Klaićevoj ulici.

Na starijim kućama otpadala je fasada sa zidova, s nekih je krovova odletio dio crepova, a ponegdje, gdje su krovovi od lima, vjetar je dignuo i cijeli krov. Vjetar je čupao i električne vodove pa je dio kuća bez struje, kao i vodove kablovske televizije, koji su učinili dodatnu štetu dok ih je ljuljao vjetar.

Zbog obilne kiše koja je danas padala na dubrovačkom području središte Dubrovnika bilo je pod vodom. Turisti su tako zapeli u vodi koja je sezala do koljena.

Velika količina kiše uzrokovala je u Osijeku probleme u prometu. Kod podvožnjaka u Gupčevoj ulici zarobljen u bujici ostao je automobil.


Potok Koroščak koji protječe kroz Novi Marof u poslijepodnevnim je satima naglo porastao. Kiša je prestala, no vodostaj i dalje raste. Potok se na nekim mjestima već izlio i poplavio dvorišta obiteljskih kuća. Vatrogasci su pripremili vreće s pijeskom kako bi se građani zaštitili od mogućih novih izljeva.

Zbog obilne kiše na koprivničkom području poplavljena je i zatvorena državna cesta kod mjesta Staglinec. Automobile koji su upali u vodenu bujicu spašavali su prolaznici i bager. Voda je poplavila i podrume kuća u koprivničkim prigradskim naseljima.