ZAJEDNIČKO MIŠLJENJE OCD-A

'Hrvatska nije spremna zatvoriti Poglavlje 23'

21.02.2011 u 14:44

Bionic
Reading

Skupine hrvatskih organizacija civilnog društva (OCD) Europskoj komisiji, članovima Europskog parlamenta te veleposlanstvima i parlamentarnim odborima za vanjsku politiku država članica EU danas su dostavile 'Zajedničko mišljenje hrvatskih organizacija civilnoga društva o spremnosti Republike Hrvatske na zatvaranje pregovora u Poglavlju 23 'Pravosuđe i temeljna ljudska prava''

'Od svih institucija izvršne, zakonodavne i pravosudne vlasti očekujemo i tražimo javno očitovanje i odgovornost za provedbu predloženih prioritetnih mjera koje treba žurno poduzeti kako bi se u okviru pristupanja RH EU hrvatskim građanima uistinu osigurala prava i zaštite temeljnih ljudskih prava', stoji u 'Zajedničkom mišljenju OCD-a'.

Želja im je hrvatskim građanima i građankama omogućiti pristup relevantnim informacijama prije raspisivanja referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, kako bi mogli donijeti informirane odluke na temelju vlastitih zaključaka o hrvatskom poštivanju europskih, ali i vlastitih standarda vezanih za vladavinu prava i razinu zaštite ljudskih prava.

Ovim putem OCD želi Europskoj komisiji pružiti 'neovisne informacije i opažanja, prije objavljivanja Komisijinog 'Izvješća o napretku' za Hrvatsku u ožujku 2011. godine, o pitanjima kojima se hrvatske vlasti dosad nisu na adekvatan način bavile'.

Prema mišljenju OCD-a, Hrvatska u ovom trenutku još uvijek nije spremna zatvoriti Poglavlje 23.

S druge strane, OCD vjeruje da hrvatska Vlada i Sabor do sredine lipnja 2011. godine mogu provesti zakonodavne, a posebice provedbene mjere, ukoliko ta pitanja uistinu prepoznaju kao političke prioritete.

U međuvremenu, očekuju i od hrvatske Vlade i od Europske komisije da transparentno i pravovremeno obavještavaju hrvatsku javnost o ostvarenom napretku u Poglavlju 23, kako stoji u 'Zajedničkom mišljenju OCD-a'.

Skupine hrvatskih organizacija civilnog društva (OCD) s dugogodišnjem iskustvom na području zaštite i promicanja ljudskih prava koje supotpisuju ovaj dokument su: B.a.B.e. – Budi aktivna. Budi emancipirana, ZINH - Zbor istraživačkih novinara Hrvatske, Centar za mir, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, CESI – Centar edukaciju, savjetovanje i istraživanje, CMS – Centar za mirovne studije, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, GOLJP – Građanski odbor za ljudska prava, GONG, Zelena akcija, Pravo na grad, Centar za LGBT ravnopravnost, KLJP – Kuća ljudskih prava, SDF – Srpski demokratski forum i Transparency International Hrvatska

'Nema iskrene političke volje za reformama'

'U nekim ključnim mjerilima nedostaju dokazi postojanja iskrene političke volje da reformske inicijative rezultiraju opipljivim poboljšanjima svakodnevnih života hrvatskih građana', rekla je Jelena Berković iz GONG-a.

Tomislav Tomašević
, predsjednik Zelene akcije, naglasio je da je potrebno hitno ukidanje zabrane okupljanja na Markovom trgu te poništenje Zakona o golfu.

Dragan Zelić iz GONG-a smatra, pak, da će 'borba protiv korupcije biti priča za malu djecu ukoliko ne budemo imali učinkovit nadzor financiranja izbornih kampanja'.

Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije: 'Vlada predlaže samo kozmetičke mjere, jer bi svega tri osobe, od kojih bi jedna bila iz MUP-a, nadzirale čitavu policiju, što je očiti sukob interesa.'