OPTUŽBE IZ SLOVENIJE

'Hrvatska nije platila odštetu za zločine NDH'

24.01.2009 u 09:59

Bionic
Reading

Državni savjet, slovensko predstavničko tijelo koje zastupa socijalne, gospodarske i lokalne interese, na svojoj je 13. sjednici raspravljajući o prijedlogu zakona o ratifikaciji protokola o pristupu Hrvatske NATO-u optužio Hrvatsku što u ime NDH nije isplatila ratnu štetu!

LJUBLJANA - Zvuči nevjerojatno, ali je istinito. Načelno se slažući s ulaskom Hrvatske u NATO, Državni savjet Državnom zboru, parlamentu, sugerira da Hrvatskoj nametne kolektivnu krivnju zbog NDH, baš kao što su to radili i srpski nacionalisti, piše Jutarnji list

Hrvatska bi, kažu, trebala biti svjesna odgovornosti prema poštovanju temeljnih vrednota koje se očekuju od članica euroatlantskih asocijacija. Dodatna je okolnost koju bi morao uzeti u obzir parlament u postupku ratifikacije protokola, prema ocjeni Državnog savjeta, odnos Hrvatske prema tradiciji NDH.

'U suvremenoj hrvatskoj državi nisu na pravi način vrednovani svi aspekti nastanka, postojanja i propadanja spomenute tvorevine. Na neki način je NDH danas sastavni dio hrvatske nacionalne svijesti. Hrvatska nikome nije isplatila ratnu štetu niti se ispričala pogođenim državama i nacijama', piše uz ostalo na službenim stranicama Državnog savjeta. Riječ je o tekstu koji je prenesen iz Novica.

Stav Državnog savjeta iznenadio je hrvatske i slovenske povjesničare jer RH nije sljednica NDH.

'Kad se radi o povijesnim reminiscencijama i naslijeđu, jesu li Slovenci sve riješili s Belom gardom i domobranima?! Druga stvar, jesu li zaboravili s kim su ratovali i protiv koga su ratovali?! Zar nemaju nikakvu povijesnu svijest, a imali su okapanja s Austrijom i Italijom', pita Tvrtko Jakovina, profesor povijesti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

I povjesničar Ivo Goldstein kaže da su se hrvatske vlasti jasno distancirale od NDH. Jože Dežman, slovenski povjesničar i predsjednik slovenske Državne komisije za otkrivanje prikrivenih grobišta, misli da je takav zaključak ne služi na čast Savjetu te da se raspravljati na takvoj razini može samo 'za šankom'. Imaju li se u vidu protuhrvatski stavovi u Sloveniji posljednjih godina, zaključak Državnog savjeta logična je posljedica toga.

Hrvatska bi se morala opredijeliti prema nasljeđu NDH jer je to pitanje isto kao i neriješena granica sa Slovenijom "smeće koje treba ukloniti s pregovaračkog stola", izjavio je za POP-TV predsjednik slovenskog Državnog savjeta Blaž Kavčič

On je podržao odluku koju je početkom tjedna donijela komisija za međunarodnu suradnju tog tijela koje čini 40 neprofesionalnih političara koji imaju uglavnom samo savjetodavnu ulogu u zakonodavnom procesu.

Kavčičeva komisija početkom je tjedna preporučila da se zbog neriješenog graničnog pitanja odgodi ratifikacija hrvatskog pristupnog protokola za ulazak u NATO savez, čemu se suprotstavio premijer Pahor, rekavši da bi neratificiranje protokola ugrozilo slovenski kredibilitet jer je ratifikaciju obećala prijašnja vlada Janeza Janše

Slovenski su političari u pregovorima o granici s Hrvatima bili "naivni", rekao je Kavčič, dodajući da je inzistiranje Hrvatske na nepovoljnom razgraničenju na moru sa Slovenijom "običan kapric".

Komentirajući Kavčičeve navode slovenski predsjednik Danilo Tuerk je izjavio kako je ta tema vrijedna pozornosti, ali "ništa više od toga". Tuerk je dodao da se povijesnim temama trebaju baviti povjesničari a ne političari, te da se Slovenci i Hrvati oko povijesnih pitanja nemaju oko čega miriti.