SAMO PRERASPODJELA NA TERENU

Hrvatska ne šalje pojačanje u Afganistan

04.12.2009 u 17:24

Bionic
Reading

Najmanje 25 zemalja članica NATO-a najavilo je da će sljedeće godine poslati dodatnih sedam tisuća vojnika u Afganistan, a Hrvatska za sada nije donijela odluku o slanju dodatnih snaga i svoje napore namjerava usmjeriti na obuku afganistanske vojske i policije

'Nećemo slati 40 novih vojnika'

Iako je NATO objavio kako će Hrvatska poslati dodatnih 40 vojnika u Afganistan u Hrvatskoj tvrde kako to nije istina.

'Nećemo poslati dodatnih 40 vojnika u Afganistan nego će se među snagama koje su već na terenu oformiti dva nova tima od po 20 ljudi čija će glavna zadaća biti obuka afganistansnkih policajaca', kazao je za Jutarnji.hr Tomislav Dragun, glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova.

'Da bismo promijenili broj vojnika potrebna je odluka vlade i nakon toga dvotrećinska većina u Saboru i sada je prerano o tome govoriti. Ono što u ovom trenutku znamo jest da želimo osnažiti naš kontingent u Afganistanu na način da uložimo dodatne napore i da se orijentiramo prema obuci afganistanskih snaga sigurnosti i policije. Uskoro ćemo ići s dva dodatna tima za obuku i mentoriranje afganistanske policije uz već postojeća tri koja pomažu u osposobljavanju tamošnje policije', rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković, koji je u petak sudjelovao na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a na kojem je glavna tema misija u Afganistanu.

Američki predsjednik Barack Obama najavio je da će poslati dodatnih 30.000 američkih vojnika u Afganistan. Hrvatska u Afganistanu ima raspoređenih oko 300 vojnika.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen rekao je na konferenciji za novinare da je najmanje 25 zemalja članica obećalo oko sedam tisuća dodatnih snaga za Afganistan.'Barem 25 zemalja poslat će dodatne snage 2010.godine. Ponudile su oko sedam tisuća novih snaga, s mogućnošću da ih bude još', rekao je Rasmussen.

NATO i partnerske zemlje u Afganistanu trenutačno u okviru misije ISAF imaju 83.487 vojnika, od kojih je 44.625 američkih vojnika. Amerikanci imaju izvan ISAF-a još 26.500 vojnika, što ukupno čini nešto više od 71.000 američkih vojnika. Zajedno sa snagama iz ostalih zemalja trenutačno je u Afganistanu raspoređeno oko 109.000 vojnika, a s najavljenim pojačanjima taj broj bi se popeo na preko 140.000.

Afganistanska vojska ima oko 94.000 vojnika i planira se povećati na 134.000, dok policijske snage broje oko 93.000 ljudi. Procjenjuje se da talibanskih pobunjenika u Afganistanu ima oko 25.000.