SLOVENCI ODGOVARAJU PUSIĆ

'Hrvatska ne može istovremeno pregovarati i tužiti Sloveniju'

02.10.2012 u 20:41

Bionic
Reading

Nakon što je Vesna Pusić, ministrica vanjskih i europskih poslova, još jučer za tportal najavila kako postoji mogućnost da se situacija oko Ljubljanske banke riješi u Baselu, danas se oglasilo Veleposlanstvo Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj

U priopćenju, koje donosimo u cijelosti, iz slovenskog veleposlanstva kažu: 'Pismo bivšeg ministra financija Republike Hrvatske Ivana Šukera od listopada 2010. godine već sadržava posve jasnu obavezu Republike Hrvatske k nastavku pregovora u okviru BiS po pitanju jamstava za devizne uloge nekadašnje SFRJ.

Republika Slovenija očekuje da će Republika Hrvatska svoje više puta dane obaveze poštovati i u praksi.

U tom smislu Republika Slovenija ponovno naglašava da o istoj stvari nije moguće istovremeno pregovarati i tužiti se. Stoga očekuje rješenje problema hrvatskih državnih ovlasti dvjema komercijalnima bankama za tužbe protiv Ljubljanske banke i Nove ljubljanske banke, za koje Slovenija smatra da su u suprotnosti s preuzetim međunarodnim obavezama Republike Hrvatske.

Republika Slovenija tom prilikom ponavlja da ne želi samo pregovarati, nego problem i riješiti. Zato očekuje da će financijski stručnjaci dr. France Arhar i Zdravko Rogić idućeg četvrtka raspravljati i o pitanju spornih ovlasti.

Veleposlanstvo Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj vjeruje da je dobrom voljom obiju strana moguće naći rješenje koje će biti u obostranu korist', zaključuje se u priopćenju.