vatrena euforija

Hrvatska navijačica iz Londona: Dugo nisam vidjela takvu erupciju emocija, prvo se naježiš, a onda krenu suze

12.07.2018 u 19:55

Bionic
Reading

Vatrena euforija zapalila je svijet. Gdje god je bilo navijača u kvadratićima, jednoglasno se orilo: Hrv-a-tska! Najvatreniji su bili oni u Londonu, a srce je jače zakucalo i hrvatskim navijačima u Irskoj. Evo kako su hrvatski navijači u Londonu i Killkenyju slavili pobjedu i ulazak Dalićevih nogometnih izabranika u svjetsko finale

'Bio je malo čudan osjećaj u srijedu popodne proći kroz London u hrvatskom dresu...', kaže za tportal Osječanka Sanja Vujnovac koja trenutno živi i radi u Londonu.

Hrvatski navijači tamo su se okupili u jednoj talijanskoj taverni, The Goat, na Fulhamu.

'Povremeno ju zaposjednemo', s osmijehom će Vujnovac, napominjući kako je to mjesto gdje 'naša ekipa' organizira druženje jednom mjesečno. Dodaje kako se nije samo tamo gledala utakmica, nego na još nekoliko mjesta u Londonu.

'Ali jučer... to je posebna priča', kaže nam ona.

Ne može točno procijeniti koliko se ljudi skupilo. Kako bi ulovila mjesto barem za stajanje, stigla je dva sata prije početka utakmice, ali je već sve bilo krcato.

'A atmosfera, ludilo! Nakon drugog gola se činilo da će se pub srušiti. Dugo nisam vidjela takvu erupciju emocija, ni u Hrvatskoj, ni u Londonu', još pod dojmom prepričava za tportal Vujnovac.

Englezima, kaže, skida kapu za toleranciju jer su žalosni i depresivni imali snage i srca pozdraviti ih i čestitati.

'Zaustavljen je promet na cesti. Pjevala se 'Moja domovina'! Prvo se od svega naježiš, a onda ti krenu suze, htio ili ne. Neopisivo!', opisuje Vujnovac, napominjući kako su za naše nogometaše s njima jučer u Londonu navijali i Srbi, Slovenci, Bosanci...

'Sudeći po onome što sam sinoć vidjela, u Londonu će danas biti dan žalosti. Ne mogu opisati tu tugu. Inače znaju biti divlji kada ih nogomet ponese, ali sinoć su doslovno plakali', sažima Vujnovac iz Londona.

Ništa slabije vatrena srca nisu kucala ni u Irskoj.

'Irci su svim srcem, kao i mi, navijali za Hrvatsku. Ma, svi navijaju za nas!', ne susprežući sreću zbog povijesnog ulaska hrvatske nogometne reprezentacije u svjetsko finale, tportalu je iz irskog grada Killkenyja ispričao Osječanin Mario Mikulandra.

Posljednju, kao i sve prethodne utakmice, gledao je u irskom društvu u, kako nam kaže, autohtonom irskom baru.

'Sa mnom je bio i ortodoksni Irac, vlasnik bara koji navija za Hrvatsku. Osjećalo se da navijaju protiv Engleza. Inače radim s internacionalnom ekipom i svi su navijali za nas', rekao je Mikulandra koji je u Irskoj godinu dana, a zaposlen je u tamošnjem hotelu.