ZAPAŽENI SKROMNI NAPORI

Hrvatska napredovala na Forbesovoj listi

06.10.2011 u 13:40

Bionic
Reading

Hrvatska se našla na 41. mjestu od ukupno 134 države na Forbesovoj listi najboljih zemalja za poslovanje, no unatoč ostvarenom napretku - prošle godine Hrvatska je zauzimala 48. mjesto - zemlja je i dalje bremenita gospodarskim problemima, upozorava Forbes

Hrvatska se našla daleko iza Slovenije, koja je ostvarila napredak sa 26. na 25. mjesto, ali i ispred BiH (veliki skok sa 101. na 84. mjesto) i Srbije (pad sa 81. na 93. mjesto).

U Hrvatskoj, nekoć jednoj od najbogatijih jugoslavenskih republika, gospodarstvo je pretrpjelo težak udarac u ratnom razdoblju od 1991. do 1995, konstatira Forbes u uvodu.

Proizvodnja je kolabirala, a država je propustila prve uplive investicija u središnju i istočnu Europu nakon pada Berlinskog zida.

Od 2000. do 2007. hrvatske gospodarske prilike počinju se oporavljati, uz umjeren ali stalan rast BDP-a od četiri do šest posto, zahvaljujući povratku turizma i potrošnji stanovništva utemeljenoj na kreditima. U istom razdoblju, inflacija je zadržana pod kontrolom, a nacionalna valuta kuna ostala je stabilna.

Najbolja Kanada, najgori Čad

Na čelo Forbesove liste izbila je Kanada, koju slijede Novi Zeland, Hong Kong, Irska, Danska, Singapur, Švedska, Norveška, Ujedinjeno Kraljevstvo, te SAD na 10. mjestu.

Čad na 134. mjestu najgore je rangirana država, a dno ljestvice redom drže Zimbabve, Burundi, Angola, Venezuela, Kamerun, Haiti, Mauritanija, Obala Bjelokosti, Iran i Gambija.

Ipak, ključni problemi i dalje su prisutni, uključujući visoku stopu nezaposlenosti, rastući trgovinski deficit i odstupanja u regionalnom razvoju. Država zadržava veliku ulogu u gospodarstvu, dok pokušaji privatizacije često nailaze na osude javnosti i političke otpore, navodi Forbes.

Makroekonomska stabilizacija u velikoj je mjeri postignuta, ali strukturne reforme kasne zbog dubokih otpora javnosti i nedostatka snažne podrške političara.

Proces pristupanja Europskoj uniji trebao bi ubrzati fiskalnu i strukturnu reformu.

Dugoročne prognoze rasta ostaju snažne, no Hrvatska će se zbog svjetske financijske krize suočiti s velikim pritiscima. Veliki vanjski dug, anemičan izvozni sektor, prenapregnut državni proračun i prevelika ovisnost o prihodima turizma rezultirat će povećanim rizicima za ekonomsku stabilnost u srednjoročnom razdoblju, zaključuje Forbes.