PRAZAN POLITIČKI KALENDAR

Hrvatska nadomak EU cilja, a kad će izbori?

08.06.2011 u 14:17

Bionic
Reading

Hrvatska je, čini se, nadomak zatvaranju pregovora s Europskom unijom, sljedeće pitanje je: kad će biti parlamentarni izbori? Predsjednik Ivo Josipović danas je iz Bruxellesa poručio da bi osobno volio da se izbori održe prije referenduma o pristupanju EU-u; oporba ponavlja da izbori trebaju biti što prije, dok se vladajući uporno drže kraja godine. No konkretnog datuma i dalje nema, a negdje još treba utrpati i referendum te kampanje za izbore i referendum

Datum izbora relaksirao bi političku scenu, ustvrdio je Josipović prije gotovo tri mjeseca, a premda je i premijerka Jadranka Kosor u međuvremenu također spominjala relaksiranost, doduše, u drukčijem smislu, točan datum izbora i dalje je nepoznanica.

Naime, Josipović je u jeku protuvladinih prosvjeda na Pantovčaku uspio okupiti sve predsjednike parlamentarnih stranaka kako bi doznao što misle o tome kada bi trebao biti datum parlamentarnih izbora. On je tada upozorio da treba pričekati lipanj kao mjesec u kojem bi se Europska komisija trebala izjasniti jesu li pregovori između Hrvatske i EU-a napokon završeni, a tek potom bi se moglo preciznije razgovarati o datumu izbora.

Budući da je kraj pregovora izvjestan, pitanje je hoće li i kada na temu izbora Josipović održati novi sastanak s političkim liderima i takmacima, međutim, po tom su pitanju danas iz Ureda Predsjednika, samo kratko poručili: 'Ima još vremena, doći će i to na red.' Sam Josipović je iz Bruxellesa, gdje je dobio podršku što bržem završetku pregovora Hrvatske i EU-a, ponovio da će 'o izbornom kalendaru u Hrvatskoj odlučivati vladajuća većina'. No istaknuo je da bi 'osobno volio da se izbori održe prije referenduma o pristupanju Europskoj uniji': 'Kako će se taj kalendar složiti i kakvo će biti dominantno raspoloženje na političkoj sceni, to tek treba vidjeti.'

Da bi izbore i referendum trebalo održati posebno, neslaganja i nema, no kada bi koji trebali doći na red, već je druga priča. Kad su u pitanju parlamentaran preslagivanja, Kosor mjesecima ponavlja da će izbori biti na redu nakon završetka pregovora, i to do kraja godine, ali i podsjeća da nakon završetka pregovora slijedi potpisivanje pristupnog ugovora, a potom se raspisuje referendum u roku od 30 dana. Da će 'izbori biti kad budu' i da se 'sada bavimo pregovorima', kazala je kratko Kosor nakon jučerašnjeg sastanka sa stranačkim kolegama povodom očekivanja 'dobrih vijesti' koje bi trebale uslijediti u petak

Oporba: Izbori trebaju biti što prije

U međuvremenu, novom inzistiranju na datumu izbora, čini se, nije sklona ni oporba, čiji je šef, SDP-ov predsjednik Zoran Milanović, jučer u izjavi medijima samo ponovio da bi izbori trebali biti što prije i da bi referendum trebala organizirati nova vlada. 'Završetkom pregovora konačno nakon šest godina jedan veliki posao u kojemu su mnogi sudjelovali je završen i postavlja se pitanje što uopće čekati. Trebalo bi što prije, jer je zemlja u dubokoj krizi, dati priliku biračima da odluče tko će voditi zemlju u iduće četiri godine', kazao je Milanović, koji potpisivanje ugovora očekuje u prosincu.

Slično razmišlja i njegov kolega iz Kukuriku koalicije, predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić, koji je danas kazao da je 'Vlada odradila dobar dio posla i to treba reći, ali duljenje oko izbora nema više smisla te bi trebalo pristupiti dogovoru oko raspisivanja izbora'. 'Vlada bi trebala odrediti raspisivanje izbora u kasnu jesen i vjerujem da će tako i postupiti', smatra Jakovčić.

Vladajući: Posao još nije gotov

Nešto konkretniji, barem u pogledu mjeseca, premda to nije datum, kako je ranije poučila Kosor, bio je njezin koalicijski kolega HSS-ov šef Josip Friščić koji se, prema jučerašnjoj izjavi medijima, i dalje zalaže za izbore oko kolinja. On će inzistirati da se datum izbora objavi nakon završetka pregovora, a najbolje vrijeme za njih mu se čini studeni. 'Sigurno da tjedan ili dva na jednu ili drugu stranu nije i neće biti problem, ali sigurno je da je to i vremenski period u kojem se treba održati izbore', zaključio je Friščić.

Da ne treba brzati jer posao oko pregovora nije gotov, upozorio je danas član vladajuće koalicije, potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac: 'Naš posao oko pregovora nije završen. Izbori će biti u onim okvirima u kojima se razgovaralo ranije, do kraja godine, između jeseni i zime, no o tome će konačnu odluku donijeti Vlada nakon što završi pregovore s EU-om.'

Kamo i kako utrpati izbore, referendum i kampanje?

Posložiti kalendar nije lako ni političkim analitičarima, pa se tako Višeslavu Raosu čini da bi 'izbori mogli biti pred Božić' i ocjenjuje da ih, 'iako su se vladajući igrali tom idejom, ipak neće prebaciti na sljedeću godinu'. No, smatra da bi se 'i referendum mogao održati početkom prosinca', a svako odgađanje mu se čini štetnim i 'nada se da će referendum rezultirat respektabilnom brojkom, odnosno, da će barem 60 posto građana glasati za ulazak u EU'. 'Na kraju će dosta toga ovisiti o tome hoće li i koliko oporba pritiskati vladajuće oko datuma izbora, pogotovo s obzirom da je situacija drugačija nego prije nekoliko mjeseci u smislu nezadovoljstva u vidu prosvjeda i odlazi ljeto, a oporba se sada više bavi pripremom za izbore nego datumom', zaključuje Raos.