velika ceremonija

Hrvatska na ustoličenje novog japanskog cara šalje potpredsjednika Sabora Željka Reinera

21.10.2019 u 17:58

Bionic
Reading

Velikom ceremonijom ustoličenja, koja se održava u utorak, Japan će i službeno dobiti novog cara, a među gostima iz više od 170 država svijeta bit će i potpredsjednik Sabora Željko Reiner

Reiner će boraviti u Japanu u utorak te srijedu, koja će biti rezervirana za razgovor s japanskim dužnosnicima i svečani prijam kod japanskog premijera Shinza Abea.

U utorak će Reiner sudjelovati u ceremoniji ustoličenja novog japanskog cara Naruhita. U Japan odlazi kao predstavnik Hrvatske i izaslanik predsjednice RH, a bit će jedan od stranih državnika iz 174 država svijeta.

Kako će izgledati ceremonija ustoličenja

Na ceremoniji ustoličenja očekuju se nizozemski kralj Willem-Alexander, belgijski kralj Philippe, španjolski kralj Felipe VI, princ Charles, koji će predstavljati Ujedinjenu Kraljevinu, ali i kralj Butana Jigme Khesar Namgyel Wangchuk. Osim predstavnika kraljevskih obitelji, na ceremoniju dolaze političari i dužnosnici kao što su bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, premijerka Mjanmara Aung San Suu Kyi, kineski potpredsjednik Wang Qishan, premijer Južne Koreje Lee Nak-yon, ministrica transporta SAD-a Elaine Chao, njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier te palestinski predsjednik Mahmud Abas. Na ceremoniji neće biti bivšeg japanskog cara Ahikita, a koji je abdicirao početkom godine.

Ceremonija ustoličenja trebala bi započeti u 13 sati po lokalnom vremenu. Naruhito će na sebi imati tamnonarančasti kimono, koji nose carevi za specijalne događaje, a okupljenim gostima, kojih će biti više od 2500, obratit će se s tradicionalnog carskog prijestolja takamikura. S prijestolja visokog 6,5 metara Naruhito će održati govor, a nakon toga obratit će se japanski premijer Shinzo Abe te će čestitati novoustoličenom caru. Goste će pozvati da pozdrave novog cara tri puta uzvikujući 'banzai'.

Gosti neće sjediti u dvorani u kojoj će se nalaziti car, nego u drugim sobama i hodnicima što okružuju dvorište na koje gleda prijestolje. Ceremoniju će moći gledati na ekranima koji će biti postavljeni u sobama.

Plan je da službenici, poput glazbenika te vojnika koji sudjeluju u ceremoniji, stoje ispred zgrade u kojoj se nalazi prijestolje, točnije u dvorištu koje će biti okićeno zastavama. No zbog kiše postoji mogućnost da se dio njih preseli u njezinu unutrašnjost.

Iako je uoči ceremonije ustoličenja trebala biti održana i svečana parada, ona je zbog velikog tajfuna koji je poharao Japan odgođena do 10. studenog.

U povodu ustoličenja japanska vlada pomilovat će 600 tisuća zatvorenika osuđenih za manja kaznena djela.

  • +10
Car Naruhito Izvor: EPA / Autor: KIMIMASA MAYAMA