MEĐUNARODNI NOVINARSKI INSTITUT

Hrvatska na listi rizičnih zemalja za novinare

04.02.2009 u 11:34

Bionic
Reading

Azija je prošle godine pretekla Bliski istok kao najsmrtonosniju regiju za novinare, pokazao je godišnji svjetski izvještaj bečkog Međunarodnog novinarskog instituta (IPI) o slobodi medija

BEČ - Tijekom prošle godine u Aziji je na zadatku život izgubilo 26 reportera, fotografa i izdavača, od 66 koliko je ubijeno širom svijeta.

Sa 14 ubijenih novinara u 2008. Irak već šestu godinu zaredom predvodi listu zemalja po broju ubijenih izvjestitelja. Na drugom mjestu je Pakistan, u kojem je život izgubilo šest novinara. U Indiji, na Filipinima i u Meksiku ubijeno je po pet reportera, u Gruziji i Rusiji po četiri, a na Tajlandu tri. Po dva medijska djelatnika izgubila su živote u Somaliji, Afganistanu, Nepalu, Šri Lanki i Hrvatskoj

U izvještaju se navodi da su 23. listopada u eksploziji bombe pred sjedištem NCL Media Grupe u Zagrebu ubijeni Ivo Pukanić, novinar i vlasnik Grupe i Niko Franjić, direktor marketinga Nacionala.

Još dva djelatnika Nacionala ozlijeđena su u napadu, izvještava IPI, dodajući da je Pukanić primao brojne prijetnje u prošlosti, a 9. travnja 2008. neidentificirani napadač s pištoljem i prigušivačem prišao mu je na ulici prijeteći da će ga ubiti. Pucao je na Pukanića iz blizine, a novinar je tada uspio proći bez ozljeda.

Širom svijeta prošle godine ubijeno je 66 novinara i suradnika medija, 27 manje nego 2007. i 34 manje nego 2006. godine.

Direktor IPI-ja David Dadge naglasio je da i u demokratskim državama, poput Indije, ubojice novinara često ostaju nekažnjeni.

Autorica IPI-jevog izvješća Uta Melzer upozorava da različiti slučajevi iz prošle godine imaju nešto zajedničko - rezignaciju zbog premalo učinjenog da bi se ubojice pronašli i priveli pred lice pravde.

Melzer zaključuje da iako je broj ubijenih novinara opao, to smanjenje ne znači mnogo za slobodu medija, jer se bilježi ogroman broj slučajeva cenzure.