ŠTEFAN FUELE

'Hrvatska može biti poticaj ostalim zemljama u regiji'

10.06.2011 u 17:45

Bionic
Reading

Povjerenik za proširenje Štefan Fuele ocijenio je u petak da će završetak pregovora s Hrvatskom biti poticaj za ubrzanje reformi u ostalim zemljama u regiji i za njihovo brže uključivanje u europske integracije.

'Današnja odluka o Hrvatskoj predstavlja snažan poticij za proširenje u regiji. Vrijedno smo radili s tim zemljama i vidim izglede da još krajem ove godine Europska komisija, ako te zemlje obave svoj dio posla, preporuči ne samo kandidatski status, nego možda i proporuku da se pregovori i otvore', rekao je Fuele na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio odluku Komisije da Vijeću EU-a dostavi nacrte pregovaračkih stajališta za preostala četiri poglavlja u pregovorima s Hrvatskom, čime je Komisija završila svoj posao u pregovorima s Hrvatskom.

Na kandidatski status čekaju Srbija i Albanija, Crna Gora već ima kandidatski status i čeka na datum pregovora, dok Bosna i Hercegovina još nije ni podnijela zahtjev za članstvo.

Makedonija ima kandidatski status još od prosinca 2005. godine, ali zbog prijepora s Grčkom oko imena zemlje, još čeka na datum pregovora. Kosovo, koje je proglasilo neovisnost 2008. godine, još uvijek nije priznato od pet zemalja članica EU-a.