NESLUŽBENO

Hrvatska Vlada prelomila, kupuje polovne francuske zrakoplove za oko milijardu eura

20.05.2021 u 14:58

Bionic
Reading

Jutarnji i Večernji list gotovo su istovremeno objavili neslužbenu informaciju od dobro obaviještenog izvora iz Vlade o tome da će Hrvatska kupiti 12 polovnih francuskih zrakoplova Rafale po cijeni od oko milijardu eura

Odluku bi Vlada trebala donijeti za Dan Oružanih snaga. Riječ o dvomotornom borbenom avionu, a kako saznajemo, najstariji avion koji bi bio isporučen Hrvatskoj ima 10 godina. Prema dostupnim informacijama, Hrvatska bi cijeli paket, koji uključuje avione, obuku i naoružanje, platila nešto manje od milijardu eura, javio je Jutarnji list.

Večernji tumači kako je bilo više logike da se Hrvatska odluči za Rafale zbog strateške odluke da se kupovina obavi unutar EU-a, potom zbog toga što je riječ o malo rabljenim zrakoplovima, koje francusko ratno zrakoplovstvo koristi desetak godina, te zbog cijene koja bi s naoružanjem trebala iznositi oko 900 milijuna eura. Plus za Francuze je i činjenica da je Rafale trenutno jedan od najboljih i najtraženijih borbenih aviona u svijetu te je s uspjehom isproban u ratnim operacijama. Francuzi su osim toga naglasili da odabere li Hrvatska Rafale, to će pojačati suradnju i de facto otvoriti joj ulaz na veća vrata u novoosnovani Europski obrambeni fond.

Tportal je u prosincu prošle godine objavio detaljnu analizu prednosti i nedostataka zrakoplova Rafale, kao i preostalih zrakoplova zemalja koje su se javile na ponudu - američkih F-16, švedskih Gripena te izraelskih rabljenih F-16. Analizu možete pročitati ovdje.