LJUDI I DOGAĐAJI

Hrvatska kroz fotoobjektiv u 2010.

25.12.2010 u 08:56

Bionic
Reading

Red suđenja, red Remetinca, pa red poplava. Tako je ugrubo izgledala 2010. godina u Hrvatskoj. Nezaposlenost je na vrhuncu, ekonomija pred slomom, a onih koji zaradu traže u kontejnerima sve više

Posljedice života na visokoj nozi vladajuće kaste osjećamo svi, pa ne čudi da se većina društveno-političkih događaja odigravala pred sudovima i zatvorima. U siječnju je bivši premijer, a danas stanovnik pritvora u Salzburgu Ivo Sanader pokušao puč u HDZ-u. Puč je neslavno propao, Sanader malo lutao po svijetu, svjedočio na povjerenstvu za Inu, a potom, kad je čuo da bi mogao iza rešetaka, potkraj godine, pobjegao preko granice, ali je zaustavljen u Austriji u kojoj i danas ima boravište.

Osim njega, iza rešetaka su završili i bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, dobar dio uprave HAC-a, bivši šef carine Mladen Barišić, šef HPB-a Josip Protega, vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak, šef fonda za zaštitu okoliša Vinko Mladineo, njegov brat, šef Porezne uprave Ivica i brojni drugi.

Ivo Josipović postao je nakon Franje Tuđmana i Stjepana Mesića treći hrvatski predsjednik, a njegova supruga Tatjana treća prva dama. Josipović je u pripetavanju bio bolji od Milana Bandića koji je zbog samostalnog izlaska na izbore zajedno sa 14 SDP-ovaca izbačen iz stranke.

Kraj prvog desetljeća 21. stoljeća predsjednik HNS-a Radimir Čačić neće pamtiti po dobrom. Na autocesti za Budimpeštu u magli uzrokovao je prometnu nesreću zbog koje su dvije osobe preminule. Čačić zbog toga čega suđenje.

A suđenje na Vrhovnom sudu dočekali su Mirko Norac i Rahim Ademi. Sud je generalu Norcu na šest godina smanjio zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina u Medačkom džepu, za što je osuđen na sedam godina zatvora, dok je njegovom suoptuženiku, generalu Ademiju, potvrdio prvostupanjsku oslobađajuću presudu.

Na istom sudu potvrđeno je da je Branimir Glavaš kriv za ratni zločin počinjen protiv civilnog stanovništva u Osijeku 1991, ali mu je preinačena prvostupanjska presudu zagrebačkog Županijskog suda te mu je jedinstvena zatvorska kazna smanjena s deset na osam godina. Glavaša ni to nije zadovoljilo, pa bježi u BiH, gdje je uhićen i gdje je počeo služiti kaznu.

U BiH je pobjegao i Miroslav Kutle, a policija za njim još traga.

Brojni prosvjedi protiv gradnje projekta Cvjetni prolaz investitora Tome Horvatinčića kulminirali su u ljeto, kad je policija u nekoliko navrata privela par stotina prosvjednika.

Provjedovali su i sindikati protiv izmjena Zakona o radu, zbog čega su prikupili 813.016 potpisa građana zahtijevajući raspisivanje referenduma o tome. Referendum još nije održan, a kad bude, bit će u vezi s potpuno drukčijim pitanjem.

Što se još događalo u Hrvatskoj u 2010, pogledajte u fotogaleriji nastaloj zahvaljujući fotografijama agencija Pixsell i Cropix.