prepoznata važnost dojenja

Hrvatska krajem godine dobiva prvu banku humanog mlijeka

01.08.2018 u 10:40

Bionic
Reading

Hrvatska se nalazi među pet najuspješnijih razvijenih zemalja po provedbi inicijative 'Rodilišta prijatelji djece', što dokazuje 82,7 posto djece u Hrvatskoj koja su od rođenja do izlaska iz rodilišta isključivo dojena. Također, krajem godine bit će otvorena prva banka humanog mlijeka u Hrvatskoj

'Po ranom dojenju visoko smo među razvijenim zemljama, no u Hrvatskoj još uvijek broj isključivo dojene djece poslije prva tri mjeseca djetetova života značajno pada te je do navršenih šest mjeseci života samo 13,2 posto djece isključivo dojeno. Dobri rezultati inicijative 'Rodilišta prijatelji djece' pokazuju da je u Hrvatskoj prepoznata važnost dojenja, kao i pozitivni učinci dojenja na društvo. Stoga vjerujem da je sada pravo vrijeme da zajedno napravimo potreban dodatni iskorak za dobrobit djece i majki', rekla je Đurđica Ivković, zamjenica predstojnice Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, na konferenciji za novinare u ponedjeljak u Klinici za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb u Petrovoj ulici.

Naime, u zemljama niskog i srednjeg dohotka dojena djeca imaju 21 posto manji rizik od smrti tijekom prve godine života u usporedbi s vršnjacima koji nikada nisu dojeni. Tako je Hrvatska u svibnju ove godine potpisala Rezoluciju Svjetske zdravstvene organizacije za prehranu dojenčadi i male djece, koja preporučuje isključivo dojenje u prvih šest mjeseci te dojenje uz adekvatnu dohranu od šestog mjeseca života.

Povodom 28. Međunarodnog tjedna dojenja na konferenciji je predstavljen i prijedlog Nacionalnog programa za zaštitu i promicanje dojenja od 2018. do 2020. godine, čiji je cilj povećati udio isključivo dojene djece, nastaviti promicanje dojenja u jedinicama intenzivnog neonatalnog liječenja i njege, u rodilištima i dječjim bolničkim odjelima, kao i poticati djelovanje zajednice na zaštiti i promicanju dojenja.

Dio programa je i prva humana banka mlijeka u Hrvatskoj, koja bi trebala biti otvorena krajem godine u KBC-u Zagreb u Petrovoj, za čiju je adaptaciju osigurano tri milijuna kuna iz ovogodišnjeg državnog proračuna kako bi se za prijevremeno rođenu djecu i bolesnu novorođenčad osigurala najbolja skrb.

28. Međunarodni tjedan dojenja Izvor: Ostale fotografije / Autor: Kristina Lauš/UNICEF

'Zaštita i promicanje dojenja te potpora dojenju predstavljaju javnozdravstveni prioritet većine razvijenih zemalja, pa tako i Republike Hrvatske. Ministarstvo zdravstva prepoznalo je osnivanje banke humanog mlijeka kao jedno od ključnih ulaganja u dobrobit najmlađe djece te je njeno osnivanje uvrstilo u Strateški plan od 2018. do 2020. godine', izjavio je Milan Kujundžić, ministar zdravstva.

Na važnost majčina mlijeka za zdravlje najranjivije djece podsjetio je i prof. dr. sc. Ante Ćorušić, ravnatelj KBC-a Zagreb, koji je izvijestio o napretku u osnivanju banke mlijeka, čije su osnivanje podržali brojni građani i tvrtke na prošlogodišnjoj UNICEF-ovoj utrci Mliječna staza.