JELINČIĆ O SUSRETU U TRAKOŠĆANU

'Hrvatska je zlorabila slovensku zastavu'

03.08.2009 u 17:04

Bionic
Reading

Predsjednik Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmago Jelinčič zatražio je od predsjednika vlade Boruta Pahora da prosvjeduje zbog "zloporabe" slovenske zastave prilikom susreta s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor u petak u Trakošćanu

Jelinčič je, kako navode mediji, Pahora upozorio da je hrvatski protokol u toj prigodi izvjesio zastavu na kojoj je slovenski grb bio na krivom mjestu, te da su se u grbu umjesto "celjskih zvijezda" nalazili heksagrami koji podsjećaju na Davidovu zvijezdu, simbol židovstva i države Izrael.

"Oblik zastave, dimenzije i položaj grba nisu bili u skladu sa službeno propisanom slovenskom državnom zastavom, a organizatori susreta na najvišoj razini poseban su ispad napravili zamjenom Celjskih zvijezda Davidovim zvijezdama", rekao je Jelinčič.

On je, kako su prenijeli slovenski mediji, zatražio od premijera Pahora da službeno prosvjeduje zbog navodnog diplomatskog gafa.

"Tražimo da vlada poduzme odgovarajuće korake, da službeno prosvjeduje te o svemu obavijesti europsku i svjetsku javnost jer je riječ i o opasnoj zloporabi simbola države Izrael", naveo je čelnik slovenskih ultranacionalista u svom apelu predsjedniku vlade Borutu Pahoru.