CIA O NAMA

Hrvatska je zagađena i tamo padaju kisele kiše

Bionic
Reading

Središnja američka obavještajna služba CIA, kao što je poznato, ima vodič kroz sve zemlje svijeta, ali možda je manje poznato da u njemu našu zemlju opisuju u crnim tonovima kao mjesto gdje padaju kisele kiše i gdje se stanovništvo guši u otpadu koji odbacuje gdje stigne

Dijelovi profila zemalja dostupni su i na webu, dok će značajan dio povjerljivih materijala biti naknadno otpečaćen. Podaci su to koje CIA daje svojoj vladi, medijskim kućama, studentskim i sličnim organizacijama na slobodno raspolaganje, a koriste se u različite svrhe. Stoga je važno vidjeti u kakvom nas svjetlu CIA predstavlja svijetu.

Slobodna Dalmacija navodi da CIA piše o povijesti Hrvata, zemljopisnom položaju, hrvatskoj vladi, ekonomiji, komunikacijama, vojsci. Tako imaju i podatak da je u Hrvatskoj trenutačno 770.000 muških osoba fizički sposobnih za služenje u vojsci, dakle onih od 16 do 49 godina. Imaju i podatak da smo na 71. mjestu u svijetu po potrošnji na vojsku − ispred nas je Ujedinjeno Kraljevstvo, a iza nas Portugal, Sijera Leone...

Također su priložene satelitske snimke naše obale koje je za CIA-u napravila NASA. Priložili su i panoramske snimke Dubrovnika, snimku zagrebačkog trga, Trogira... 'Zemlja koju sada nazivamo Hrvatskom bila je dio Austro-Ugarskog Carstva sve do završetka Prvog svjetskog rata. Potom su Hrvati, Srbi i Slovenci osnovali Kraljevinu, a nakon Drugog svjetskog rata Jugoslavija postaje komunistička država pod snažnom rukom maršala Tita.

Iako je Hrvatska proglasila svoju neovisnost od Jugoslavije 1991, prošle su nakon toga četiri godine povremenih, ali i žestokih borbi s okupatorskom srpskom vojskom. U travnju 2009. Hrvatska se pridružila NATO-u te je kandidat za eventualno pristupanje EU-u', stoji na početku opisa naše zemlje.

Tu su brojni razni podaci o Hrvatskoj, od toga da imamo gotovo šest milijuna brojeva za mobitele koji su u upotrebi, kao i milijun i 850 tisuća telefonskih linija, po čemu smo na 60. mjestu na svijetu od ukupno 231 analizirane zemlje. Također imamo milijun i 880 tisuća internetskih korisnika, po čemu smo na 71. mjestu.

Imaju i podatke o zdravlju nacije, pa tako piše da u Hrvatskoj godišnje umire deset ljudi od AIDS-a, dok ih u Srbiji umire deset puta više, kao i u Bosni i Hercegovini, što se može protumačiti time da su tamo boravili vojnici UN-a. Relativno je mali broj smrti od te bolesti u Japanu, oko 100, dok ih, primjerice, u Južnoj Africi godišnje umre 350.000!
Velik je broj smrti od AIDS-a i u Italiji, oko 2000. Navodi se da je Hrvatska i pri dnu ljestvice po broju trenutačno zaraženih HIV-om i oboljelih od side − njih oko 200, dok ih je, primjerice, u Srbiji 6400. Tu su i podaci o umrlima, izdvajanju za zdravstvo, školstvo, broju živo i mrtvorođenih...

'Od prirodnih katastrofa bilježe se razorni potresi. U Hrvatskoj je često zagađenje zraka od metalurške industrije, koja rezultira kiselim kišama koje uništavaju šume, a postoji i priobalno zagađenje od industrijskog otpada. Također je i priobalje, kažu u CIA-i, zagađeno smećem koje odbacuje domicilno stanovništvo.