BRANITELJSKE UDRUGE

'Hrvatska je u suzama'

15.04.2011 u 16:47

Bionic
Reading

Republička koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata koja okuplja 18 krovnih udruga iz Domovinskog rata priopćila je nakon prvostupanjske presude hrvatskim generalima Gotovini i Markaču, da je danas 'Hrvatska je u šoku i suzama te da je Hrvatska je ovom presudom ponižena i razočarana, jer Hrvatsku se danas osudilo'.

Kako stoji u priopćenju 'danas se optužilo Hrvatsku i njezino tadašnje državno vodstvo na čelu s dr. Franjom Tuđmanom koji je prema navodima tužiteljstva 'uspostavio zločinački pothvat s ciljem istrebljenja Srba', a što se je operacionaliziralo u akciji Oluja'.

Ovo je vrlo opasna i za sve hrvatske branitelje, ali i sve dobronamjerne ljude u Republici Hrvatskoj i neprihvatljiva prvostupanjska presuda Haaškog tribunala u kojoj se prikazuju neprihvatljive teze, ali kojom se i nameće kolektivna odgovornost. To može imati u konačnici krajnje nesagledive posljedice za Hrvatsku državu, njezino stvaranje i kojom se iskrivljavaju povijesne činjenice iz Domovinskog rata, a to su da je Hrvatska vodila pravedan, obrambeni i oslobodilački rat i da je Hrvatska država bila izložena jednoj brutalnoj i agresivnoj politici i jednom brutalnom i nametnutom agresorskom ratu, navodi se.

'Glede ovakve sramotne optužbe, mi, hrvatski branitelji, ali i cijelokupna hrvatska javnost očekuje od službene hrvatske politike da beskompromisno stane u obranu istine o Domovinskom ratu, kao i u obranu istine o njenom Prvom hrvatskom predsjedniku i zapovjedniku Hrvatskih oružanih snaga dr. Franji Tuđmanu, kao i u obranu svih ostalih visoko pozicioniranih dužnosnika u vrijeme Domovinskog rata', ističe Koordinacija.

"Hrvatska danas, na ovu sramotnu neutemeljenu i drakonsku kaznu našim generalima mora zaštititi Hrvatsku državu i hrvatski narod, a napose sve hrvatske branitelje, invalide, roditelje, udovice, djecu i sve stradalnike Domovinskog rata, jer danas se osudila Hrvatska, a sutra će se osuditi i svi njezini stvaraoci", dodaje se.

Pozivamo na mir, dostojanstvo i jedinstvo u ovim za Hrvatsku izuzetno teškim vremenima, a Predsjednika Države, Sabor Republike Hrvatske, Vladu Republike Hrvatske i pravosudne institucije pozivamo da upotrijebe sva legalna i legitimna, pravna i diplomatska sredstva da se u drugostupanjskom postupku poništi ova sramotna presuda i da Hrvatska postane punopravna i ponosna članica Europske unije, stoji u današnjem priopćenju Republičke koordinacije udruga iz Domovinskog rata koje je potpisao njezin predsjednik, general Đuro Dečak

Više braniteljskih i drugih udruga, koje su se očitovale o presudi koja je danas na Haaškom sudu izrečena hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, ocijenile da je presuda nepravedna, sramotna i prvorazredni pravosudni skandal, te da je zajednički zločinački pothvat za koji su generali optuženi izmišljotina koja će imati teške i nesagledive posljedice za budućnost hrvatskoga naroda i Hrvatske.

Tako Koordinacija udruga proizišlih iz Domovinskog rata Hrvatske zajednice Herceg- Bosne (HZ HB) ističe da je "zločinački pothvat izmišljotina kojoj je cilj dovesti hrvatski narod i državu, zbog njezina geostrateškog položaja, u podređeni položaj i pretvaranje u koloniju bez stvarnoga suvereniteta".

Branitelji pozivaju na dostojanstvo i zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske i navode da je presuda generalima "još jedna u nizu nepravdi kojima je kroz povijest bio izložen hrvatski narod, kao malo koji drugi narod".

Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskoga rata djelatnika "Podravke" (UBIUDR) ističe da, se nakon sramotne presude hrvatskim generalima može samo još jednom ustvrditi - "Europa nas je drugi put izdala - prvi put kad nisu na vrijeme reagirali i zaustavili srpsko-jugoslavenskog agresora, a drugi put kad je Haški sud donio nepravednu presudu ljudima koji su branili i obranili hrvatsku državu, za koju je život položilo oko 15 tisuća nevinih ljudi.

Udruga hrvatskih liječnika dragovoljaca 1990. – 1991. pak 's gnušanjem odbacuje presude generalima Gotovini i Markaču izvučene iz glavne optužnice o zajedničkom zločinačkom pothvatu, što predstavlja potpuno izvrtanje činjenica'. Odbacuje optužbu da se radilo o međunarodnom sukobu te očekuje od hrvatskoga državnog vrha da se oštro suprotstavi 'toj sramotnoj presudi koja je nastala u sprezi dijela međunarodne zajednice, srpskog agresora i hrvatskih izdajnika na čelu s bivšim predsjednikom Mesićem'.

Hrvatsko kulturno vijeće (HKV) smatra da su presude generalima Gotovini i Markaču prvorazredni pravosudni skandal koji će imati teške posljedice za međunarodno pravo te da odgovornost za presude snosi i hrvatska državna vlast u zadnjih deset godina, koja je, ističu, 'bezpogovornim služenjem a ne suradnjom s ICTY-em, izdala hrvatske interese i omogućila politici zemalja koje su željele i žele propast hrvatskoj državi, da putem opisanoga suda ostvaruju svoje ciljeve'.

Nadstranačka inicijativa i udruga 'Volim Hrvatsku'
ocijenila je da je presuda generalima Gotovini i Markaču i kvalifikacije koje su u njoj iznijete presuda Domovinskom ratu i Republici Hrvatskoj i imat će nesagledive i teške posljedice za budućnost Hrvatske i Hrvata. Za tu udrugu presuda je i 'konačna potvrda postojanja zločinačkoga pothvata protiv suvereniteta Hrvatske, u kojem sinhronizirano djeluju EU i sud u Hagu'. Dodaje da 'Hrvatska nema što čekati, i da je vrijeme za prijevremene izbore i uspostavu moralne, domoljubne i odgovorne politike'.