KAŽU DEMOGRAFI

Hrvatska je u 130 godina izgubila 1,3 milijuna stanovnika

13.12.2012 u 08:34

Bionic
Reading

Iz Hrvatske se, prema demografskim procjenama, u posljednjih 130 godina iselilo 2,5 milijuna, a uselilo 1,2 milijuna stanovnika, što je demografski gubitak od 1,3 milijuna stanovnika, ustvrdio je demograf Dražen Živić tijekom predavanja 'Iseljavanja iz Hrvatske u svjetlu demografske statistike', koje je održao u sklopu Dana Hrvatske matice iseljenika u Vukovarsko-srijemskoj županiji

'Neki će govoriti za Hrvatsku da je Irska jugoistočne Europe', kazao je Dražen Živić dodajući kako Hrvatsku kroz povijest karakterizira veliko iseljavanje, koje je često bilo određivano kako gospodarskim, tako i povijesnim čimbenicima.

Prema Živićevim riječima, iako ne postoje točni podaci koliko je stanovnika iselilo iz Hrvatske u zadnja dva desetljeća, na osnovu nekih podataka Državnog zavoda za statistiku može se procijeniti kako je iz Hrvatske u proteklih dvadeset godina iselilo 'gotovo 200.000 osoba, i to ne računajući izbjeglički kontingent koji je još izvan Hrvatske'.

'Dva su osnovna postulata svake populacijske politike: mora se provoditi dugoročno, a mjere koje se osmišljavaju moraju se provoditi cjelovito. Nažalost, u Hrvatskoj to nije slučaj i iz tog razloga Hrvatska nema uspjeha i nema populacijsku politiku', ustvrdio je Živić rekavši kako je krajnje vrijeme da oni koji imaju 'političku moć' pokušaju utjecati kako bi se promijenili negativni demografski procesi u Hrvatskoj.

Dotaknuvši se ulaska Hrvatske u članstvo Europske unije (EU) i mogućnosti pojačanog iseljavanja iz Hrvatske u zemlje EU-a, Dražen Živić je kazao kako je teško procijeniti hoće li, i u kojoj mjeri, doći do tog procesa s obzirom da se ne zna što je točno Hrvatska ispregovarala s EU-om oko tih pitanja. Prema njegovom mišljenju, iseljavanje iz Hrvatske u EU također će ovisiti i o gospodarskom stanju u EU-u i potrebama europskih država za radnom snagom te, dakako, i o gospodarskom stanju i perspektivama u Hrvatskoj.

Voditelj vukovarskoga ureda Hrvatske matice iseljenika Silvio Jergović predstavio je Matičina izdanja, časopis Matica i Hrvatski iseljenički zbornik, koji se tiskaju na više jezika i namijenjeni su uglavnom Hrvatima u inozemstvu.

Dani Hrvatske matice iseljenika u Vukovarsko-srijemskoj županiji održavaju se do 18. prosinca.