KUHNER U WASHINGTON TIMESU

'Hrvatska je sljedeća Grčka'

28.11.2011 u 11:57

Bionic
Reading

Jeffrey T. Kuhner, kolumnist niskotiražnog i desno orijentiranog Washington Timesa, objavio je još jedan u nizu svojih osvrta na političku situaciju u Hrvatskoj, ovaj put pod naslovom 'Hrvatska, sljedeća Grčka'

'Hrvatska je na rubu nacionalne predaje' – ovom rečenicom Kuhner otvara svoj tekst, kojim opisuje aktualnosti u hrvatskom političko-društvenom životu.

'Ta mala balkanska nacija na najboljem je putu da krene stopama Grčke, što će dramatično utjecati na europske i američke porezne obveznike. 4. prosinca Hrvati će održati parlamentarne izbore. Vladajuća Hrvatska demokratska zajednica, poznatija po skraćenici HDZ, očekuje poraz na izborima – i to opravdani', piše Kuhner, pa dodaje kako je HDZ 'duboko uronjen u korupcijske skandale'.

'Bivši šef te stranke, Ivo Sanader, sjedi u zatvoru te iščekuje kraj suđenja za pronevjeru milijuna, a njegova nasljednica u HDZ-u Jadranka Kosor pokušava spasiti teško ukaljani ugled stranke, i to – bez uspjeha', ističe Kuhner.

'Godinama su vladajući u Zagrebu pustošili hrvatsku ekonomiju, pa je tako iz njega isisano ili ukradeno više od milijarde američkih dolara. HDZ-ovi oligarsi obogatili su se na sumnjivim privatizacijskim spletakama. Mito je općeraširena pojava, a režim maltretira neovisne novinare i medijske kritičare. Suci su često politički imenovani, a vladavina prava praktički ne postoji. Pravo privatnog vlasništva učestalo se krši, a više od milijun sudskih slučajeva godinama skuplja prašinu po ladicama – nevjerojatna brojka za zemlju od nešto više od četiri milijuna ljudi', piše kolumnist Washington Timesa.

Kuhner navodi kako su 'rezultati takvog upravljanja državom katastrofalni'.

'Stopa nezaposlenosti lebdi negdje oko 20 posto, a nezaposlenost mladih je oko 40 posto. Rast je anemičan, ali jedna od najopasnijih HDZ-ovih praksa odnosi se na neodgovorno posuđivanje novca i golemu potrošnju. Zbog takve politike, hrvatski unutarnji dug otišao je nebu pod oblake, a udio duga u BDP-u (po glavi stanovnika) je jedan od najviših u Europi. Vlada Jadranke Kosor uporno odbija napraviti potrebne rezove: dramatično smanjiti javnu potrošnju i preurediti rasipne programe. Umjesto toga, Zagreb je povećao poreze, a naročito na poslovanje stranih korporacija. HDZ-ova politika visokih poreza i državnog intervencionizma uzrokovala je ekonomsku sklerozu, otjerala ulagače i ugušila stvaranje novih poslova', tvrdi Kuhner.

Kolumnist WT-a navodi kako je 'zemlja toliko opterećena dugom da Hrvatska narodna banka upozorava na opasnost mogućeg nacionalnog bankrota i financijskog kolapsa. Hrvatska budućnost neizvjesna je. Upravo je zbog toga glavna hrvatska izvozna roba – masovni odljev mozgova najobrazovanijih i najstručnijih mladih Hrvata'.

Kuhner ističe kako je 'HDZ stavio sve karte na pridruživanje Europskoj uniji'.

'Bruxelles je pristao prihvatiti Hrvatsku kao svoju najnoviju članicu. Što se tiče Zagreba, ulazak u EU je čarobno rješenje za probleme te zemlje. Ali nije', navodi Kuhner.

'Sadašnji ugovor s EU-om oštrica je uperena u srce hrvatskog nacionalnog suvereniteta i ekonomske nezavisnosti. Doslovce prodaje zemlju u bescjenje - hrvatski ribolovni i poljoprivredni sektori bit će desetkovani; njezina gospodarska zona na Jadranskom moru, za koju se procjenjuje da posjeduje značajna potencijalna nalazišta nafte i prirodnog plina, napustit će se u korist Bruxellesa; izvoz vina bit će osakaćen, fiskalna politika bit će podređena birokratima EU-a. Ukratko, Hrvatska će biti preobražena u političkog vazala, piše Kuhner.

'Takva pogodba loša je za Europu i Ameriku. Bruxelles će prihvatiti još jednu Grčku - dugom opterećenu balkansku naciju koja će zahtijevati stalne skupe financijske injekcije kako bi preživjela. Američki i europski porezni obveznici dosad su pružili milijardu američkih dolara strane pomoći Hrvatskoj. Novac nije potrošen na unapređenje reformne antikorupcijske mjere nego je, umjesto toga, većinom bio nezakonito prisvojen, zloupotrijebljen ili jednostavno pronevjeren. Zagrebačka politička klasa gurala je pristupanje Europskoj uniji zbog jednog razloga: da stavi svoje prljave ruke na četiri milijarde dolara koje Bruxelles obećava za ulaz Hrvatske. To je pogodba koja će skupo koštati Hrvate i Europljane', zaključuje Kuhner.