POČINJE EUROPSKI TJEDAN

'Hrvatska je ostvarila spektakularan napredak!'

02.05.2012 u 13:07

Bionic
Reading

Hrvatska je u posljednjih godinu dana postigla spektakularan napredak u svakom pogledu, izjavio je Paul Vandoren, šef Delegacije Europske unije u RH, najavljujući u srijedu s ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić niz događaja koji će obilježiti predstojeći Europski tjedan u Hrvatskoj

Uz osobito zadovoljstvo što je u prilici zajedno s ministricom Pusić najaviti niz aktivnosti u sklopu 13. Europskog tjedna, Paul Vandoren priznao je da je prošle godine u ovo vrijeme bilo posve neizvjesno hoće li Hrvatska uspjeti dovršiti pregovore i potpisati pristupni ugovor s EU-om.

'Kada smo prošle godine najavljivali 12. Europski tjedan, uopće nismo bili sigurni hoće li sve biti dovršeno do kraja lipnja. Ali sjajnom suradnjom Hrvatske i EU-a proces je dovršen, postignut je fantastičan, impresivan napredak, a isto se dogodilo sada i s ratifikacijama, kako ovdje, tako i u šest zemalja članica. Na to fantastično postignuće mogu biti ponosni i Hrvatska i EU', rekao je Vandoren.

Napominjući da se datum pristupanja Hrvatske EU primiče veoma brzo, pozvao je medije da i dalje informiraju građane o EU.

'To je od iznimne važnosti jer nakon što Hrvatska postane 28. članica, kada Vlada bude pregovarala s EU-om, ona treba znati da ima snažnu podršku hrvatskog naroda. Hrvatski građani, tvrtke i civilno društvo trebaju se pripremiti za pristup Europskoj uniji', rekao je Vandoren.

Dodao je da događanja u sklopu Europskog tjedna od 2. do 9. svibnja počinju večeras s Danima EU filma u Zagrebu, Rijeci i Puli. Ulaz na projekcije je slobodan, a svi posjetitelji sudjeluju u nagradnoj igri kojom mogu osvojiti putovanje u Portugal za dvije osobe.

Europski specijaliteti u Splitu

Središnja aktivnost za Splićanke i Splićane, pod nazivom 'Dan Europe uSplitu i Euro gastro-festival EU28', održat će se u utorak 8. svibnja. Nakonotvaranja info-kutka (Jerina 1, 10.45-11 sati) i druženja u F Caffeu(Hrvojeva 1, 11.15-12.30) slijede predavanje na Ekonomskom fakultetu(14.30-16 sati), obilazak gastro-pultova sa specijalitetima kuhinja državačlanica EU-a i Hrvatske (Prokurative, 15-18.30) i javljanje uprogram HTV-a (17.15 -18.15).

S obzirom na prošlogodišnjih 12 tisuća posjetitelja i aktualnu vremensku prognozu, Vandoren predviđa i odličnu zabavu na koncertu Ritam Europe 2 (Rundek Cargo Trio, Kawasaki 3P, Pašas, Proleter, Drvored te talijanski bend Figli di Madre Ignota) na zagrebačkom Bundeku u petak od 20 sati

Europski tjedan suorganiziraju MVEP i Delegacija EU-a u RH, u suradnji sa županijskim savjetima za europske integracije, veleposlanstvima država članica, udrugama civilnog društva, sveučilištima i školama te drugim tijelima državne uprave - osobito Ministarstvom regionalnog razvoja i europskih fondova te Ministarstvom kulture.

Ministrica Vesna Pusić zahvalila je Delegaciji EU-a zbog angažmana i informiranja građana te izrazila zadovoljstvo time što je u projekt uključena 'velika lepeza institucija koje promoviraju i informiraju o EU'. Od 30-ak aktivnosti u okviru Europskog tjedna koje će se održati širom Hrvatske, Pusić je izdvojila informativna predavanja o EU za učenike srednjih škola i druge ciljane skupine, kao i središnju proslavu Dana Europe koja će se održati na Cvjetnom trgu u Zagrebu u subotu od 10 do 13 sati. Uz dijeljenje informativnih i promotivnih materijala na info-pultovima MVEP-a, Ministarstva kulture, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, Delegacije EU-a i država članica EU-a, održat će se i prigodni glazbeno-scenski program za djecu.

Detaljni program Europskog tjedna dostupan je ovdje