JANDROKOVIĆ SA SWOBODOM

Hrvatska je dokaz da je članstvo u EU dostižno

14.03.2011 u 17:42

Bionic
Reading

Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković istaknuo je u ponedjeljak u Zagrebu u razgovoru s izvjestiteljem za Hrvatsku u Europskom parlamentu Hannesom Swobodom da je Hrvatska spremna provesti sve preostale reforme potrebne za završetak pregovora do kraja mađarskog predsjedništva, odnosno do kraja lipnja, priopćeno je iz MVPEI-a

Tijekom razgovora sa Swobodom i izaslanstvom Odbora za vanjske poslove EP-a, ministar Jandroković posebno se osvrnuo na posljednje izvješće Europskog parlamenta o napretku Hrvatske, istaknuvši da je ono izrazito korisno te pruža jasne orijentire o koracima koje je još potrebno poduzeti kako bi Hrvatska kvalitetno ispunila preuzete obveze u zadanom vremenskom roku i pritom demonstrirala svoju vjerodostojnost i punu spremnost za članstvo u Europskoj uniji.

Ministar Jandroković upoznao je članove EP-a s Akcijskim planom Vlade RH o poglavlju Pravosuđe i temeljna prava (23), koji resornim ministarstvima jasno definira rokove za ispunjavanje zadanih mjerila.

I u pogledu drugih poglavlja također je istaknuo kako Hrvatska očekuje daljnji napredak u pristupnim pregovorima već na sljedećoj međuvladinoj konferenciji, zakazanoj za 19. travnja ove godine.

Sugovornici su se osvrnuli i na trenutnu situaciju na prostoru jugoistočne Europe, složivši se kako dosadašnjih uspjeh Hrvatske u eurointegracijskom pristupnom procesu može biti najbolji dokaz svim zemljama regije koje ispune potrebne kriterije da je članstvo u Europskoj uniji dostižno, dodaje se u priopćenju.