TVRDI JADRANKA KOSOR

'Hrvatska je atraktivna ulagačka destinacija'

10.10.2011 u 21:02

Bionic
Reading

Vlada će nastaviti politiku koja jamči stabilnost poslovanja te sigurnost i povrat investicija, jer želimo da Hrvatska bude prepoznata kao atraktivna i poželjna ulagačka destinacija, istaknula je premijerka Jadranka Kosor otvarajući danas Međunarodni investicijski forum 'Invest in Croatia'

Hrvatska je dosad bila među najboljim tranzicijskim zemaljama u privlačenju inozemnih stranih ulaganja. U razdoblju od 1993. do kraja prvog tromjesečja 2011. izravna inozemna ulaganja u Hrvatsku iznosila su više od 24 milijarde eura, od čega se dvije trećine ulaganja odnosi na stare članice EU.

Svim ulagačima nude se brojne poticajne mjere, koje se odnose na plaćanje niže stope ili oslobođenje od plaćanja poreza na dobit, a također na raspolaganju imaju nekoliko vrsta bespovratnih novčanih potpora koje se odnose na čuvanje i otvaranje radnih mjesta, podsjetila je Kosor.

Novi podaci Svjetske banke pokazuju da je Hrvatska po kriteriju lakoće poslovanja napredovala za pet mjesta i nalazi se na 84. mjestu od 183 analizirane zemlje. Vjerujem da će iduće godine poredak biti bolji i da ćemo skočiti najmanje za sedam mjesta, najavila je hrvatska premijerka.

Izrazila je nadu da će Međunarodni investicijski forum, na kojem sudjeluju brojni strani i domaći investitori i poslovni ljudi, rezultirati novim ulagačkim projektima, a o nekima je prije foruma razgovarala na sastanku s investitorima.

Više sam nego zadovoljna tim razgovorom, odluka da uvedemo funkciju potpredsjednika Vlade za investicije pokazala se ispravnom, vidi se da Hrvatska ide u dobrom smjeru a neki konkretni rezultati, odnosno dogovori oko poslova, realizirat će se već tijekom ovog foruma, izjavila je Kosor novinarima po dolasku na skup.

Potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Ivan Milošević istaknuo je kako je svrha foruma izložiti međunarodnoj investicijskoj zajednici i domaćim poslovnim ljudima investicijske prilike koje se otvaraju u Hrvatskoj ulaskom na tržište EU od 500 milijuna potrošača.

Izravna inozemna ulaganja odlaze ondje gdje su najbolje dočekana - zato Hrvatska treba izgraditi otvoreno tržište slobodno za ulagače, kreirati okruženje povjerenja i osigurati previdljivost, te se kretati ukorak s trendovima i novim tehnologijama, kaže Milošević.

Dvodnevni forum organizira Vlada uz potporu Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), međunarodne investicijske banke Macquarie, te uz medijsko pokroviteljstvo Financial Timesa i Bloomberga.

Predsjednik HGK Nadan Vidošević ocijenio je da Hrvatska kao skora članica EU s regionalnim iskustvom u poslovanju može biti pouzdan partner potencijalnim ulagačima.

Bilo je promašaja, ali to se mijenja, ne samo na razini Vlade već i na lokalnoj razini uslijed pritiska nezaposlenih i opće situacije na Mediteranu, zato je ova konferencija došla u pravom trenutku, ocijenio je Vidošević.

Na konferenciji će biti organizirane rasprave o ubrzavanju gospodarskog rasta kroz investicije, ulaganjima dijaspore u Hrvatsku, kao i četiri panela koja pokazuju gdje Vlada očekuje ulaganja - u energetiku, infrastrukturu, turizam i visoku tehnologiju.