BERDIMUHANEDOV U ZAGREBU

Hrvatska jača suradnju s Turkmenistanom

26.06.2009 u 12:14

Bionic
Reading

Hrvatska i Turkmenistan žele jačati svoje odnose, a posjet turkmenistanskog predsjednika Gurbangulija Berdimuhamedova veliki je poticaj za daljnju suradnju, prije svega u gospodarstvu, ali i na drugim područjima, izjavio je u petak u Zagrebu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić

ZAGREB - "Posjet turkmenistanskog predsjednika bit će veliki poticaj za našu daljnju suradnju, prije svega u gospodarstvu, ali isto tako i u kulturi, sportu i drugim područjima", rekao je Mesić u izjavi za novinare nakon susreta s Berdimuhamedovom, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj.

"Turkmenistan i Hrvatska pokazuju odlučnost u razvoju bilateralnih odnosa i nastavit će aktivno surađivati", kako bilateralno tako i na međunarodnom planu, kazao je novinarima Berdimuhamedov.

Dvojica predsjednika razgovarala su o razvoju razvoju bilateralnih odnosa i aktualnim međunarodnim pitanjima i zaključili da se njihova stajališta podudaraju.

"Naša su stajališa vrlo bliska, odnosno podudarna", rekao je Mesić.

"Želim posebice istaknuti da se i u mnogim međunarodnim pitanjima poklapamo, što je još jedan važan čimbenik za daljnju suradnju dviju zemalja na međunarodnom planu", nadovezao se Berdimuhamedov.

"Hrvatska vanjska politika ne iscrpljuje se u europskoj komponenti i zainteresirani smo... za razvijanje prijateljskih i uzajamno korisnih odnosa s državama cijelog svijeta, pa tako i Turkmenistana", istaknuo je Mesić.

Dvojica predsjednika potpisala su zajedničku izjavu u kojoj su zacrtani prioritetni pravci bilateralne suradnje, a u njihovoj nazočnosti potpisan je Sporazum između Diplomatske akademije MVPEI-a i Instituta za međunarodne odnose MVP-a Turkmenistana.

Prioritetni pravci suradnje su, po riječima Berdimuhamedova, turizam, infrastruktura, energetika, komunikacije. Isto tako, dogovorena je tijesna suradnja na području obrazovanja, znanstvenih istraživanja i kulture, kazao je.

Pozvao je hrvatske partnere da razmotre mogućnosti sudjelovanja u velikom projektu stvaranja turističke infrastrukture u Turkmenistanu istaknuvši da njegova zemlja daje velike povlastice sudionicima projekta.

Mesić je izrazio nezadovoljstvo time što u stvaranju pravnog okvira za razvoj odnosa nije napravljen veći napredak i rekao je kako smatra da odgovornost za to leži na obje strane. Po njegovim riječima potpisivanje međudržavnih sporazuma je proces i zato stalno treba raditi na tome, a ne samo u prigodi posebnih događaja.

Visoki gost iz Turkmenistana razgovarat će u petak i s predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem, a sastat će se i na radnom ručku s premijerom Ivom Sanaderom.

Tijekom boravka u Hrvatskoj posjetit će Dubrovnik i Brijune.