USPJEŠNO LOBIRANJE U EU

Hrvatska ipak u programu protuminskih aktivnosti

18.02.2009 u 15:57

Bionic
Reading

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić izjavio je u Osijeku kako je, nakon lobiranja i nekoliko dopisa Europskoj komisiji i Europskom parlametnu, Hrvatska ipak uvrštena u program protuminskih aktivnosti Europske unije do 2013. godine

Na konferenciji za novinare Šišljagić je podsjetio kako na nedavnoj sjednici Pododbora za obranu i sigurnost Europskog parlamenta Hrvatska nije bila uvrštena u taj program, što su europski dužnosnici objasnili tvrdnjom kako to iz Hrvatske nitko nije službeno zatražio.

Ustvrdio je kako su Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje (RRA) te Osječko-baranjska županija poslale dopise Europskoj komisiji i Europskom parlamentu te je, kako tvrdi, na temelju tih dopisa te lobiranja iz te županije cijela Hrvatska uvrštena u strateški dokument smjernica za protuminsko djelovanje EU do 2013. godine.

Dodao je kako pretpostavlja da se, slijedom tih dopisa, u te aktivnosti uključilo i Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija te hrvatska diplomatska misija u Bruxellesu, pri čemu je ocijenio kako taj primjer pokazuje da se slične stvari mogu rješavati i s lokalne razine.

Šišljagić je rekao da predstavništvo RRA u Bruxellesu stoji na raspolaganju svima koji lobiranjem mogu dobiti novac za različite projekte i investicije.

Direktor RRA Stjepan Ribić je rekao kako se Hrvatska sada treba izboriti za što veći dio "europskih sredstava namijenjenih razminiranju".

Istaknuo je da idućeg tjedna odlazi u Bruxelles, gdje će s predstavnicima EU početi pregovore jer je, kako je dodao, EU najveći svjetski donator kad je riječ o pomoći za razminiranje. Da se Hrvatska prije uključila u taj program, možda bi danas već bila razminirana, zaključio je.