POVIJESNI TRENUTAK

Hrvatska imenovala predstavnika u Palestini

31.03.2011 u 15:49

Bionic
Reading

Hrvatska će uskoro imenovati nerezidentnog predstavnika za Palestinsku samoupravu i na taj način s njom fomalizirati odnose, obznanila je u četvrtak u Ramalahu predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor nakon sastanka s palestinskim premijerom Salamom Fajedom

'Želim najaviti imenovanje nerezidentnog predstavnika za Palestinsku samoupravu koji će imati sjedište u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, kako bi se i na taj način formalizirali odnosi između Hrvatske i Palestinske samouprave', kazala je Kosor na konferenciji za novinare nakon sastanka s Fajedom.

'Posjet hrvatske premijerke bio je za nas velika čast i prigoda za dobar razgovor o našim budućim diplomatskim odnosima i očekujemo da će se to pitanje rješavati između vladinih institucija kako bi se oni formalizirali što je prije moguće', rekao je Fajad.

'Želimo ojačati našu gospodarsku suradnju na svim razinama, a mom palestinskom kolegi sam izložila sve mogućnosti hrvatskog gospodarstva', istaknula je premijerka, navodeći kao moguće primjere suradnje proizvodnju pitke vode, prehrambenih artikala, te mogućnost obrazovanja u Hrvatskoj.

'Naše je zajedničko stajalište da osnujemo hrvatsko-palestinsko gospodarsko vijeće koje bi razvijalo naše buduće gospodarske odnose koji su nam vrlo važni', rekao je Fajed.

Jadranka Kosor, razgovarajući o stanju u bliskoistočnoj regiji, palestinskom je premijeru ponovila hrvatsko stajalište o suživotu dviju država – izraelske i palestinske.

'Hrvatska podržava rješenje u obliku dviju država koje bi osiguralo pravo Palestinaca na vlastitu državu i pravo Izraelaca da žive u miru i sigurnosti', istaknula je Kosor, dodajući da Hrvatska ponavlja želju za nastavkom dijaloga koji će osigurati mir i napredak u regiji.

Palestinski premijer kazao je da je predsjednica hrvatske Vlade izrazila hrvatsku spremnost da pomogne u važnim pitanjima poput zdravstva, te će stoga kasnije tijekom dana posjetiti rehabilitacijski centar za žrtve mina u Ramalahu.

Kako je najavila, predsjednica hrvatske Vlade taj će posjet iskoristiti kako bi pozvala jednu mladu palestinsku obitelj na rehabilitaciju u Hrvatsku.

'Vrlo smo zahvalni na tome, a možemo surađivati i u području obrazovanja mladeži i u drugim pitanjima koja spadaju u okvir za koji se nadamo da ćemo razviti zajedno na temelju održivih veza između dviju zemalja i dvaju naroda', zaključio je Fajad.

Premijerka Kosor će se poslijepodne sastati s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom.