DEBLOKADA PREGOVORA

Hrvatska ima potporu ministara

27.04.2009 u 16:29

Bionic
Reading

Prepuštanje određivanja granice na kopnu i moru arbitražnom sudu te pronalaženje rješenja za pristup Slovenije međunarodnim vodama dobar je prijedlog povjerenika Ollija Rehna i ima potporu Unije, zaključilo je 26 ministara vanjskih poslova EU-a

Zaustavljanje hrvatskih pristupnih pregovora smatraju zabrinjavajućim i štetnim.

'Važno je što prije nastaviti pristupni posao s Hrvatskom jer bi produžavanje zastoja dovelo do problema, ne samo u Bruxellesu ili Luksemburgu, već i u javnom mnijenju. Rješenje spora stoga je u interesu obiju zemalja', rekao je luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn, prenosi Hrvatska televizija.

'Stalno naglašavamo da bilateralna pitanja ne smiju sprječavati pristupne pregovore. Nadam se da će obje zemlje i povjerenik Rehn iznaći rješenje za nastavak pregovora', izjavio je finski ministar vanjskih poslova Alexander Stubb.

'U maratonskoj utrci došlo se do samog kraja i važno je izbjeći odustajanje bilo koje strane, kako bismo što prije prošli ciljnom linijom. Vjerujem da će se to i dogoditi i uskoro očekujem pozitivne odgovore obiju zemalja na moj kompromisni prijedlog', poručio je Rehn.

Ljubljana još nema odgovor na Rehnov prijedlog, a hrvatske će pregovore Slovenija odblokirati prihvate li ponuđeni kompromis obje vlade i parlamenti.

Novi trojni sastanak s odgovorima Zagreba i Ljubljane očekuje se početkom svibnja.

Asselborn je, uoči sastanka ministara vanjskih poslova Europske unije u Luksemburgu, u razgovoru za njemačku radiopostaju Deutschladfunk izrazio uvjerenje da će najnoviji prijedlog povjerenika za proširenje EU Ollija Rehna dovesti do deblokade pregovora između Hrvatske i Europske unije.

'Za EU bi bilo dobro da Hrvatska postane njena članica', rekao je Asselborn, ali je istodobno naglasio da je za zatvaranje pregovora s EU-om za Hrvatsku važna i bolja suradnja s Haškim tribunalom.

'Suradnja Hrvatske s Haškim tribunalom mora biti radikalno i to vrlo, vrlo brzo poboljšana, inače bi mogli nastati problemi', rekao je Asselborn.

Lukseburški ministar vanjskih poslova zaključio je da EU, zbog činjenice da neke zemlje pokušavaju svoje bilateralne probleme riješiti preko Bruxellesa, ne bi smjela zatvoriti svoja vrata zemljama Balkana.

'Mi ne možemo spustiti rolete i reći: zatvoreno. To nije tako jednostavno jer mi na Balkanu imamo veliku mirovnu zadaću koju moramo provesti do kraja', zaključio je Asselborn.