ISTARSKI SDP

'Hrvatska i Vatikan moraju riješiti spor'

01.08.2011 u 17:18

Bionic
Reading

SDP-ov saborski zastupnik i predsjednik istarskoga SDP-a Dino Kozlevac zahtjev papinske komisije da se talijanskim benediktincima vrati samostan Dajla sa zemljištem ocijenio je 'nedopustivim postupkom koji se događa unutar struktura' Katoličke crkve i Vatikana

'Ugovorom između Svete Stolice i Republike Hrvatske koji uređuje gospodarska pitanja decidirano je riješeno što će biti predmet ugovora te kako i na koji način će se hrvatske vlasti odnositi prema crkvenoj imovini. U tom ugovoru vrlo se precizno govori da je predmet tog dokumenta sve ono što nije riješeno dosadašnjim ugovorima i odnosi se isključivo na Katoličku crkvu u Hrvatskoj, odnosno na pravne osobe, župe i biskupije', rekao je Kozlevac na konferenciji za novinare.

Dodao je da je način kojim se želi drugoj pravnoj osobi, u ovom slučaju benediktincima, dodijeliti ta imovina nedopustiv 'zato što se stranim pravnim osobama koje nemaju sjedište na području Hrvatske to ne može jednostavno dodijeliti'.

Po njegovim riječima, Hrvatska je sljednica međunarodnih sporazuma koji su potpisani u vrijeme SFRJ, a benediktinci spadaju u kategoriju optanata kojima je odšteta isplaćena.

'Prema tome, ta imovina ne može ni u kojem slučaju biti predmet postupanja na temelju tog ugovora', ustvrdio je Dino Kozlevac i dodao kako SDP od Vlade i hrvatskih vlasti traži da se uključe u rješavanje tog problema. Taj slučaj ne može biti predmet rješavanja između dviju župa ili dviju biskupija, nego je to predmet koji treba biti riješen na višoj razini, u ovom slučaju između Vatikana i Hrvatske, dodao je.

'To je razina na kojoj se treba o bilo kojem problemu raspravljati', rekao je Kozlevac i dodao kako je neprihvatljivo prepuštati spor nižim razinama, da se o tome odlučuje tako da se Vatikan uključi i suspendira porečkoga i pulskog biskupa te ga prisiljava da potpiše nešto što nije u skladu s valjanim propisima.