STABILIZACIJA REGIJE

Hrvatska i Srbija potpisale sporazum o vojnoj suradnji

08.06.2010 u 14:03

Bionic
Reading

Hrvatski i srpski ministar obrane Branko Vukelić i Dragan Šutanovac potpisali su u utorak u Zagrebu bilateralni sporazum o vojnoj suradnji, ocijenivši da je to korak naprijed u normalizaciji odnosa između Hrvatske i Srbije i stabilizaciji cijele regije

'Hrvatska i Srbija imaju otvorenih pitanja, ali ovaj i slični sporazumi pomoći će da se ona riješe', rekao je Šutanovac novinarima nakon potpisivanja sporazuma u hrvatskom Ministarstvu obrane.

Vukelić je istaknuo da se radi o uobičajenom sporazumu kakve je Hrvatska potpisala sa svim susjednim zemljama i ne očekuje kritike domaće javnosti.

'Ne očekujem nikakve kritike, jer je to korak više u normalizaciji odnosa i stabilizaciji regije', rekao je Vukelić.

Sporazumom se uređuje suradnja dviju vojski na području obrazovanja, razmjene kadrova i vojne industrije.

Obojica ministara istaknula su da su vojni sektori dviju zemalja komplementarni i osim proizvodnje za vlastite potrebe mogli bi nastupiti na trećim tržištima.

Šutanovac je rekao da je srpska vojna industrija protekle tri godine ostvarila velike rezultate i najavio da će ovoga ljeta potpisati ugovor vrijedan milijardu dolara.

Dvojica ministara razgovarala su o hrvatskim iskustvima u mirovnim misijama, pri čemu je Šutanovac ocijenio da je Hrvatska po tome lider u regiji. Srbija ima vojnike u četiri mirovne misije - Liberiji, Čadu, Obali Bjelokosti i Kongu - a do kraja godine planira ih poslati u Libanon i na Cipar.

Srpski ministar posebno je zahvalio zbog sudjelovanja hrvatskih vojnika u mirovnoj misiji KFOR-a na Kosovu, rekavši da je ona nužna. 'Na taj način Hrvatska doprinosi regionalnoj stabilnosti... Stalo nam je da ne smanjujete broj pripadnika', istaknuo je Šutanovac.

Rekavši da je u tijeku profesionalizacija srpske vojske, Šutanovac je iznio podatak da će do kraja godine imati 36.000 pripadnika sposobnih za sudjelovanje u više mirovnih misija.

Upitan za moguće priključenje Srbije NATO-u, srpski ministar rekao je da je članstvo u Partnerstvu za mir, jednoj od faza koje su zemlje regije prošle na putu u NATO, zasad dovoljno. 'To je dovoljan okvir suradnje s NATO-om', istaknuo je Šutanovac.