SMAKNUĆE MENTALNIH OSOBA

Hrvatska i Srbija istražuju ratni zločin u Dvoru na Uni

27.04.2011 u 14:58

Bionic
Reading

I Hrvatska i Srbija pokrenule su istrage ratnog zločina počinjenog 1995. godine u Dvoru na Uni, kad su nepoznate osobe ubile bračni par i desetero mentalno bolesnih osoba smještenih u prostorijama Osnovne škole u Dvoru. Prema dosadašnjim saznanjima, zločin su počinili pripadnici paravojnih formacija tzv. SAO Krajine pri povlačenju iz Dvora 8. kolovoza 1995. godine

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku izvijestilo je da policija, po zahtjevu Državnog odvjetništva, provodi kriminalističku istragu teškog ratnog zločina u Dvoru 1995. godine, a gotovo istovremeno Beogradu je srpski zamjenik tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić izjavio da su 'formirali predmet poslije saznanja o zločinu nad devetoro srpskih civila invalida u Dvoru na Uni kolovoza 1995. godine'.

DORH je na svojim stranicama objavio da su dosad ispitali veći broj osoba, ali se još ne zna identitet počinitelja zločina. Hrvatsko Državno odvjetništvo zatražilo je pretragu baze podataka Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju radi prikupljanja podataka ili dokumentacije koja bi nam pomogla u otkrivanju identiteta žrtava i počinitelja.

Vekarić je, pak, gostujući u 'Kažiprstu' RTV B92, ocijenio da je presuda hrvatskim generalima u Haagu otvorila Pandorinu kutiju i potakla ljude da govore o zločinima tijekom i poslije Oluje.

Zločin, koji se dogodio 8. kolovoza 1995. počinilo je 12 maskiranih osoba o čemu je svjedočio danski vojnik koji je s ostalim pripadnicima danske jedinice UN promatrao zločin.

Vekarić se upitao zašto je danski vojnik dosad šutio o tom zločinu, najavljujući da će se nastojati doći do odgovornih.