REGIONALNI PUT U UNIJU

Hrvatska i Slovenija uvode Balkan u EU

15.02.2010 u 14:29

Bionic
Reading

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton boravi u Ljubljani gdje će sa svojim domaćinom dogovarati konferenciju šefova država i vlada zapadnog Balkana koju bi na proljeće zajednički organizirale slovenska i hrvatska vlada i na kojoj bi se govorilo o eurointegraciji cijele regije

Glasnogovornik hrvatskog ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Mario Dragun kaže da je još uvijek prerano govoriti o mjestu, vremenu i sudionicima toga sastanka, pa tako i o cijeni jer je cijela stvar još uvijek u pripremnoj fazi. Kaže da je takva konferencija načelno dogovorena na sastanku Kosor-Pahor, a slovenski mediji pišu da bi se trebala održati negdje u njihovoj zemlji. 'Ulaskom Hrvatske ne zaustavlja se proces proširenja EU-a. Mi smo u boljem položaju od ostalih jer je izgledno da ćemo do kraja ove godine završiti pregovore i 2012. godine postati punopravna članica, ali EU bi bio nepotpun bez svih zemalja zapadnog Balkana', mišljenja je Dragun. Prema njegovim riječima, nedvojbeno je da sve zemlje EU-a i neke od članica NATO-a žele vidjeti Hrvatsku kao zemlju koja je upravo ta lokomotiva koji druge zemlje regije slijede na putu u EU.

'Pristup svih zemalja u EU znak je sigurnosti i stabilnosti', pojasnio je on.

Tako će Ashton na svojoj balkanskoj turneji mimoići Zagreb i poslije Ljubljane posjetiti BiH, Srbiju i Kosovo. Upravo pitanje Kosova je trenutno najveći problem u regiji, pa i po pitanju najobičnije konferencije šefova jer Srbija odbija sudjelovati zajedno s njima u ičemu. Dragun kaže da se još uvijek nije došlo toliko daleko u pripremi konferencije da bi se raspravljalo kako pristupiti tom delikatnom problemu.